13 december - apfelstrudel

Det här bakade jag med mina tyskelever i sexan strax före sommarlovet. Bilderna är därifrån. Ena gruppen använde vääääldigt mycket florsocker på sin strudel... Den till vänster är uppdelad i bitar. Vi bakade utan russin, rom och nötter.
 
6 äpplen
3/4 dl socker
2 msk rom
0,5 dl russin
0,5 dl hasselnötter
0,5 tsk kanel
1 bit smördeg (finns färdig, fryst)
1 ägg
Florsocker att pudra över
 
 
 
Tina smördegen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och tärna äpplen och lägg i en stor bunke.
Hacka nötter grovt.
Blanda nötter med äpplen, socker, rom, russin, nötter och kanel i bunken.
Kavla ut en platta smördeg på mjölat bakbord till minst dubbla storleken - gärna större till en stor rektangel.
Lägg på äppelfyllningen på nedre halvan längs med långkanten, vik över degen och gör en rulle - en så kallad strudel.
Lägg smördegsrullen på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla apfelstrudeln med uppvispat ägg.
Baka apfelstrudeln i ugnen på 200 grader tills den fått fin färg, cirka 20 minuter.
Låt apfelstrudeln svalna något och garnera med att sikta över florsocker.
Servera apfelstrudel varm eller kall med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0