Morotsbröd i långpanna

Receptet hittade jag på coop.se.


5 dl mjölk eller vatten
25 g jäst
0,5 dl olja
200 g finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk sirap eller socker
4 dl vetemjöl special
9 dl fullkornsmjöl av Dinkel


Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.

Grova havrefrallor

Ca 20 st

25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
2 dl havregryn
3 dl filmjölk
1 ½ tsk salt
1 dl krossade linfrön
1 tsk bakpulver
75 g smör, smält
4 dl fint rågmjöl
6–8 dl vetemjöl


Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och låt blandningen stå och dra i 10 min.

Tillsätt filmjölk, salt, vetekli, rågkross, bakpulver och smör. Blanda ordentligt. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, tills degen är lagom smidig. Ha inte i för mycket vetemjöl för då blir brödet torrt. Knåda degen i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.

Dela den i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bröden med vatten. Strö över havregryn om du vill.

Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.

RSS 2.0