Ett nytt recept i veckan

Vårt nya mål är att försöka testa ett nytt recept i veckan. Vi gör oftast samma mat i omgångar. Det är visserligen gott, men en aning tråkigt i längden. Visserligen skulle jag kunna äta spagetti i köttfärssås, indonesisk kyckling, lax i olika former, pajer och kycklinggratäng med dijonsenap o basilika i resten av mitt liv, men alltså... ;)
 
Ikväll blir det i alla fall till att testa det här receptet.
 
Tips på god, relativt enkel o billig vardagsmat mottages tacksamt! :)

Tenta del 3

Den är inskickad nu. Jag hoppas att det räcker. Suttit med finliret nu i förmiddag o nu är den välarbetad.
 
Om en timme ska jag åka till stationen och hämta mormor o Elin som kommer på besök i några dagar. Jag har dock fått stränga order om att vara stilla (definierbart?!) pga mitt blodtryck. Inget Gekås-besök här alltså ;)

Tenta del 2

Vet ni.
Jag tror faktiskt att jag är rätt så färdig. Har skrivit 390 ord på planeringen (ca 500 ord står i instruktionen) och 1426 ord på mitt tal (ca 1500). Håll tummarna!

Annas kladdkaka

 
En riktig kaloribomb! Fick receptet av en fd kollega för något år sen. Kakan blir godast om den görs dagen innan. Förra veckan bakade M denna till sitt jobb eftersom de skulle fira en kollegas födelsedag (himla bra tradition där tycker jag, att den som fyller år slipper baka, de andra turas om. Den som fyller år har tillräckligt att stå i hemma. Inte alls dumt!)
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Blanda
3 dl socker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/4 krm salt
 
Smält 125 gram smör och rör ner de torra ingredienserna.
Rör ner 2 ägg.
Bred ut smeten i en smörad och bröad form.
 
Strö riktigt med Polly över smeten.
Grovhacka Premiumchoklad och strö över.
 
Grädda i nedre delen av ugnen i 27 minuter.
 
 
Vill du göra receptet till många i en långpanna? Gör 2,5 satser!

Rågbullar

När jag gjorde dessa bullar sist, fattades jag ingredienser. Alltså kommer jag att skriva upp originalreceptet och även hur jag ändrade det. Lycka till.
 
Alternativ 1
Smula 25 gram jäst i en bunke.
Smält 25 gram margarin och häll i 4 dl mjölk. Värm till 37 grader.
 
Häll mjölk och margarin över jästen, rör tills det blandat sig.
 
Rör i 1 krm salt och 2 msk sirap.
 
Tillsätt 1 dl rågflingor, 1 dl krossad råg, 4 dl rågsikt samt ca 5 dl vetemjöl.
 
Arbeta tills den släpper skålen, är blank och smidig. Låt vila minst 10 minuter.
 
Arbeta ut degen på bakbordet. Dela i ca 20 bitar, forma till fina bullar. Låt jäsa.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna 10 minuter.
 
Pensla dem med vatten när de är klara, eller som jag som penslade med en blandning av ägg och vatten och sedan strödde på frön.
 
 
 
Alternativ 2
Smula 25 gram jäst i en bunke.
Smält 25 gram margarin och häll i 4 dl mjölk. Värm till 37 grader.
 
Häll mjölk och margarin över jästen, rör tills det blandat sig.
 
Rör i 1 krm salt och 2 msk sirap.
 
Tillsätt 1 dl havregryn, 1 dl havrekross, 4 dl rågsikt samt ca 5 dl vetemjöl.
 
Arbeta tills den släpper skålen, är blank och smidig. Låt vila minst 10 minuter.
 
Arbeta ut degen på bakbordet. Dela i ca 20 bitar, forma till fina bullar. Låt jäsa.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna 10 minuter.
 
Pensla dem med vatten när de är klara, eller som jag som penslade med en blandning av ägg och vatten och sedan strödde på frön.
 
 

Hemtenta

Jag sitter och kämpar med min hemtenta i en av de två kurser jag läst nu under hösten. Den andra hemtentan skulle vara inne förra torsdagen, trodde jag. Jag skickade i den på tisdagen och var nöjd med det. Nu skulle den helt plötsligt inte vara inlämnad förrän igår. Jaja, skit samma.
 
Hur som helst, sista uppgiften nu då. Sista av de totalt tre på lika många veckor... Och så här det - jag har kört fast. Totalt block i skallen. Ingen motivation eller inspiration. Jag trodde att det skulle vara en hederlig tenta med frågor, tji fick jag. Vi ska göra en utbildningsdag! Utöver planering o eget föredrag har vi en massa förhållningsorder att följa, till exempel antal ord (vilket retar gallfeber i mig). Jag tyckte först att uppgiften verkade rolig, men ändrade mig snabbt. Jag har suttit i fyra dagar och har hunnit ungefär halvvägs. Inlämning onsdag natt. Wish me luck.

Systembolaget

Tystnaden som uppstår när jag höggravid går in på systemet o ber om hjälp att hitta ett gott, rött sällskapsvin ;)

Det blev det här, nytt för i höst. Enligt killen ett prisvärt vin.

Hälsobullar

Smula 25 gram jäst i en bunke.
Smält 25 gram margarin och häll i 4 dl mjölk. Värm till 37 grader.
 
Häll mjölk och margarin över jästen, rör tills det blandat sig.
 
Rör i 1 krm salt och 2 msk sirap.
 
Tillsätt 2 dl rågflingor (jag har även testat med havregryn, det fungerar lika bra), 4 dl rågsikt samt 6 dl vetemjöl.
 
Arbeta tills den släpper skålen, är blank och smidig. Låt vila minst 10 minuter.
 
Arbeta ut degen på bakbordet. Dela i ca 20 bitar, forma till fina bullar. Låt jäsa.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bullarna ca 8-10 minuter.
 
Pensla dem med vatten när de är klara, eller som jag som penslade med en blandning av ägg och vatten och sedan strödde på svarta vallmofrön.
 
 
 
 
 

Smörgåstårta

Jag har testat att göra med både vanlig formfranska och med lite grövre rostbröd. Funkar bra vilket som. 
 
Detta behöver du till 1 tårta:
2 paketer leverpastej (jag använde sådan med gurka i)
1 stort paket strimlad skinka (jag köpte en bit rökt skinka som jag strimlade själv, ca 1 kg. Det blev matigare.) 
1 stor purjolök, strimlad
2 burkar turkisk yoghurt a´ 500g
2 paketer jättefranska (4*4 skivor/lager)
1 liten burk smörgåsgurka, hacka gurkorna i mindre bitar.
Salt o peppar
Häll gärna i lite spad från gurkan i röran med leverpastej.
 
Röra 1: Bredbar leverpastej, smörgåsgurka & purjolök blandas med turkisk yoghurt. Salta o peppra.
Jag tror säkert att purjolöken kan kvittas i denna röra. Avgör själva.
Röra 2: Strimlad skinka & purjolök blandas med turkisk yoghurt. Salta och peppra.
 
 
Skär av kanterna på brödet, lägg dem 4*4 i ett lager.
Bred på röra 1.
Lägg på ett lager bröd till.
Bred på röra 2.
Lägg på det sista brödlagret.
 
Överst lade jag en blandning av creme fraiche och majonnäs (köpte 2 dl lätt creme fraiche och tog i lite majonnäs, lite sådär lagom liksom...).
 
Garnering: Ta vad du vill. Jag täckte hela tårtan med skinka och sedan garnerade jag med ostsnurror, physalis, tomater, gurka, vindruvor. Köttbullar funkar också bra.
 
Bilder - inga höjdarbilder! - från när jag gjorde det. Jag delade upp en tårta i två mindre, för vår kyl är inte så stor så fick inte in en stor plåt i den...

Tigerkaka

Tigerkaka är faktiskt inte så svårt som man kan tänka sig när man ser alla uppdelningar. Jag vill dock ha tips på hur man får en jämn kaka, inte någon som ser ut som ett berg i mitten...!
 
 
125 gram smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
3 1/4 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
1 dl mjölk eller grädde
1½ msk kakao
 
Smält smöret. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Vispa ihop ägg och socker med mjölblandningen.
 
Dela smeten. Blanda ena halvan av mjölken med kakaon. Blanda sedan med ena halvan av smeten. Resterande vätska med andra halvan.
 
Häll växelvis ner smet nummer ett och smet nummer två i en smörad och bröad form. Grädda 45 min i 175 grader.

Chokladbiskvier

Receptet räcker till ca 20 st.

 
200 gram mandelmassa
1 äggvita
 
Fyllning:
100 gram mörk blockchoklad
75 gram smör
½ dl vispgrädde
 
Garnering:
150 gram mörk blockchoklad
1 msk smör
 
Riv mandelmassan på rivjärn och blanda den med äggvitan. Rör degen till en slät massa. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kakorna. Grädda i 10 minuter i 200 grader. Lossa kakorna genast från plåten och låt dem svalna.
 
Smält chokladen till fyllningen och vispa sedan i mjukrört smör och grädden. Bred smörblandningen på kakornas undersida med en kniv eller vad du anser lämpligt. Ställ kakorna i kylen och låt dem stelna.
 
Smält chokladen till garneringen tillsammans med smöret. Doppa de kylda kakorna i chokladsmeten. Låt stelna.
 
 
 
 

Får jag lov att fresta med...

...min fika idag??

 
Inte dum alls kan jag tala om! :)

Från kylan in i värmen

Från kylan in i värmen
Jag kom och tänka på det nu
Kanske för att det är så tyst
Du som minns
Du som vet

Evighet som kändes som en evighet på riktigt
Du kan låna mig igen
Du kan förbruka mig igen
Dom himlarna har lämnat mig för länge sen
nu vet jag hur det känns
Jag hatar att bli liten
och vintern är så satans lång igen

Ibland så var du ensam och då gick vi hem till mig
Två små delar av något stort
För att natten hade bett oss
Du har säkert hört historien
Från kylan in i värmen

En trappa upp
Alltid en trappa upp
Över parken
Och våran smällare

Blås lite här där det gör ont
det kanske ger sig

Lite slit är jag värd
Några fraser är jag värd
Ljug om du behöver
det gör ingenting

Jag hör tågen över bron
Masker som vampyrer
och nätterna som rensades på luft

Ibland så var du ensam och då gick vi hem till mig
Två små delar av något stort
För att natten hade bett oss
Du har säkert hört historien
Från kylan in i värmen

Hur kan man tacka nej
jag har saknat dig ibland

När stiger röken
från vårens eldar
Visst var det något som hände
eller är det jag som drömmer

Är det jag som drömmer
Du är bättre än du vet
Mycket större än du vet
Men det klär dig att du tvivlar på din duglighet
Det gör man där vi kommer från
jag förstår dig bättre
Vill du nåt så vet du vart jag finns

Ibland så var du ensam och då gick vi hem till mig
Två små delar av något stort
För att natten hade bett oss
Du har säkert hört historien
Från kylan in i värmen

Du kan säga vad du vill till mig
nu hör jag dig igen

Ibland så var du ensam och då gick vi hem till mig
Två små delar av något stort
För att natten hade bett oss
Du har säkert hört historien
Från kylan in i värmen

Jag kom och tänka på det nu
kanske för att det är så tyst
(Lars Winnerbäck)

Kycklingpaj (stark)

Det här receptet har jag fått av Emil & Maria. Gillar man inte stark mat ska man inte testa det. Inte för att det är jättestarkt men vissa är mer känsliga än andra. Håll till godo.
 
1,5 dl vetemjöl
50 gram smör
1 msk vatten
(eller gör som jag, gör den pajdegen du kan bäst ;) haha)
 
1,5 msk jalapenos i burk, hackade
2 kycklingfiléer, delade
1 gul lök
150 gram färska champinjoner
margarin
100g philadelphiaost
0,5 burk taco salsa (här kan du ju välja starkhet)
200 gram ost
margarin att steka i
 
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop en smidig pajdeg, låt den vila och platta sedan ut den i formen. Grädda i 10 minuter.
Hacka löken, dela champinjonerna och dela kycklingen i lagom bitar, fräs sedan ihop allt i en stekpanna.
Tillsätt salsa och philadelphiaost. Rör om väl!
Bred ut jalapenos i pajskalet, därefter kycklingröran. Strö över osten.
Gratinera i ca en kvart eller tills osten har smält.
Det går bra att servera med tacoships och salsa om man känner för det. Sallad också så klart.

Tog inga närbilder på pajen, men den är till vänster på denna bilden. Till höger är Thereses paj. Bilden är från när vi hade Henrik & Jessica över på middag för en månad sen.
 
Ikväll slipper vi laga mat, det blir kräftsoppa hos Therese & Kristian till middag. Det ska bli mums filibabba!
 

Kockarnas kamp

Ser ni Kockarnas kamp? Jag gör! Så klart! Det är inspelat i grannhuset, och mina föräldrar ägde huset innan. Uthyrningen ligger bara 600 meter bort, och kockarna har minsann gått på vår väg ;)

Mina favoriter i Kockarnas kamp är Stefano och Paul, och har varit det sen starten. Attans att Paul åkte ut förra veckan. Inte bara för att han är trevlig att titta på, han verkar även oerhört säker i köket. (Jag tyckte dock att det var lite skönt att Mannerström åkte ut så tidigt, hans attityd var too much för min del.) Tommy är också väldigt mysig tycker jag. Ser ut som en mysig nallebjörn liksom, hehe.

Vem vinner tror ni?
Stefano eller Tommy?
 
Jag satsar på Stefano. Känns som ett säkert kort, även om jag tycker att Tommy visat att han är väldigt duktig. Det är precis som att man tycker att Stefano är en vinnare, innan man sett vad Tommy presterat. Svårt det där.

Dagens fundering

Rent hypotetiskt alltså...
Om man nu skulle råka befinna sig på Gekås när förlossningen startar, och om man råkar föda barn där... Då sponsrar de väl barnet resten av livet?!
 
;)

Juligt fröbröd

Förra året hittade jag ett intressant recept i en Buffétidning. Testade att göra det till julaftonsmaten, och det gick åt som smör i solen! Nu längtar jag sedan länge till jul, och därför delar jag med mig av receptet, så ni hinner att baka det ;) Jag hoppas verkligen att jag hinner baka detta (och mycket annat). Lycka till :)
 
Bild lånad från www.ica.se
 

7 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl

2 dl grovt rågmjöl

2 tsk salt

2 tsk bikarbonat

2 dl mörk sirap

1 l filmjölk

1 dl russin

150 g fikon i bitar

2 dl hasselnötter

smör att smörja formen med

2 dl sesamfrö

2 dl pumpakärnor

 

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, salt och bikarbonat i en bunke. Rör ner mörk sirap, fil, russin, fikon i bitar och hasselnötter.

Smörj brödformarna (1 per bröd) och bröa dem med sesamfrön. Häll i den lösa brödsmeten och strö över pumpakärnor. Grädda bröden längst ner i ugnen i 40 min.

Sänk sedan temperaturen till 175°C och grädda 40–50 min till.

Ställ in en plåt över bröden i ugnen om de får för mycket färg. Stjälp upp på galler och låt svalna.


Det där med att vara tacksam

En fd nia made my day nyss. Jag är så glad när de hör av sig och tackar. Blir varm i hela kroppen. Det är ett bevis på att jag gjort ett bra jobb och att de tagit till sig av detta.

Jag var alltid den som tvingade mina tyskelever att spara varenda kompendium o "litet" papper jag gav dem, för de vet inte vad som kommer på gymnasiet osv. Idag fick jag ett mail där eleven skrev att tack vare att hon sparat alla papper kunde få behålla sitt studiemedel trots att hon missat lektioner, detta pga att hon kunde ta igen det hon missat med hjälp av gamla papper o på så vis klara sig vidare.

Vad var det jag sa?!
Jag må vara en curlande lärare, men det lönar sig ju uppenbarligen! (Min vikarie är väldigt öppen med att hon minsann inte curlar. No comments about that.)

Årets julkort

Årets julkort har samma grundprototyp men blev inte likadana för det. Jag beställde dubbelvikta kort med kuvert hos PY Hobby (100 st för 159 kr, som hittat!) och det underlättade att jag slapp vika och klippa till dem själv.

Jag använde spillpapper så långt det gick, och så letade jag bland alla mina gömmor och hittade dekorationer och band osv. Texten på framsidan är från Octoberstamps, embossad i färgen rich red. Texten på insidan är Forma Hantverk (fortfarande saknat). Baksidan som vanligt min personliga stämpel från Forma Hantverk. Allt som allt tog korten kanske 10 min per kort att göra. Det är snabbt för att vara mig. 18 julkort på tre timmar eller nåt sånt, det kan jag leva med ;)
Insidorna fick samma papper som framsidorna.
Texten är lite gammaldags sådär, så som jag gillar det :) Kontrast till insidan med andra ord :)
 
Lite närbilder på dekorationerna. Stjärnorna köpte jag på Kiviks marknad, de fanns med i ett paket med ca 100 stjärnor i olika färger, tio kr asken. Hjärtat är en gammal berlock från ett armband. Snöflingorna fick jag nog av min favvobiblo :)

Du är inte välkommen

Bästa fru foglossning,
 
vänligen försvinn fortare än du kom. Du är inte välkommen i mitt liv.
Tack!

Böter

Så kan det gå (Haha, vad fyndigt det blev)!

Woops

 
Jisses... Det är en del ändå....

Ankis sockerkaka

Min "lillmosters" recept på sockerkaka är helt ljuvligt. Kakan blir fluffig och mumsig.

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

Rör ihop allt till en jämn och fin smet.
Häll i smord form.  
Grädda i 175 grader i 35 minuter. (Min stod inne lite längre, beror ju på vilken form du använder.)
 

Legitimerad lärare

Äntligen är den här - min lärarlegitimation! Det tog "bara" 14 månader från det att jag skickade in den tills jag fick den. Nåja, nu är den här!
 

Beslut 2012-10-07 om behörighet enligt examen:

Grundskolan.....................åk 1-9.................Moderna språk / Tyska

Grundskolan.....................åk 3-9.................Svenska

Grundskolan.....................åk 3.................... Svenska som andraspråk

 

Jag undrar dock över det där med svenska som andraspråk för åk 3. Åk 1-2 då? När läste vi tillräckligt mycket svA överhuvudtaget? ;)


Bilder från mitt pysselrum

I vårt hus har jag fått ett eget rum, för pyssel. Där får jag ha kaos, bara det är snyggt i resten av huset ;) I förra veckan fick jag äntligen i ordning rätt så ordentligt och nu kommer lite bilder.
En del av mina glitterlim. Jo då så att ehhhh..
Allt uppdelat och strukturerat i lådor. Lite läskigt e det allt hur mycket saker jag har. Bokhandeln i stan har ungefär en sjättedel av detta.
De sakerna jag använder vid i stort sett varje pysseltillfälle hänger i en sån här.
Mina ungefär 7000 brevpapper, insorterade efter kategori. Fortfarande ligger det en ordentlig hög som ska räknas och sättas in.
 
I onsdags beställde jag från PY Hobby, i fredags kom paketet! Det innehöll bla färdigvikta kort med kuvert, i år är det snabba julkort som gäller. Prototypen är färdig och så fort jag gjort färdigt en skoluppgift ska jag försöka hinna göra färdigt korten.
 
Det är inte någon hemlighet att jag är oerhört trött, och att plugget tar oerhört mycket tid. Jag kämpar på!
 
 

Ur senaste numret ur Lyckoslanten

För en dryg vecka sedan hittade jag senaste numret av Lyckoslanten i ett klassrum. I det numret fanns det mycket intressant, bla detta:


Horoskop

 
Känner ni igen er?! :)

Ännu en fin dikt

nnu

Fin dikt


Källarfranska

Ännu ett recept från mamma, hon tror att hon har hittat det i någon Ica-produktion. Det fina med detta receptet är att du kan byta ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl, vetekli eller liknande. Jag gjorde två satser, med olika mjölblandningar. Vissa med mycket grövre mjöl blir ju inte alls bra efter att ha legat i frysen ett tag. De här funkade helt okej. Det blev klart godast med endast grahams- och vetemjölsblandningen, men det andra var också väldigt gott. Lite torrare efter frysen dock.
 
När jag bakar på degvätska upp till 5 dl använder jag bara 25 gram jäst, mer behövs inte har jag blivit lärd. I originalreceptet står alltså 50 gram jäst, men jag skriver bara ut 25 gram.

Här kommer receptet i alla fall. Håll till godo.

75 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,3 liter (vete)mjöl (det går alltså attt byta ut ca 4 dl av dessa)
I min första sats hade jag 9 dl vetemjöl samt 4 dl grahamsmjöl. I min andra sats 1 dl vetekli, ca 3,5 dl grahamsmjöl samt 0.5 dl krossade linfrön.

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt.
Häll över jästen. Rör så att jästen löser upp sig.
Tillsätt övriga ingredienser, lite i taget.
Låt jäsa ca 30 min.
Baka ut på mjölat bakbord. Forma så stora bullar du vill.
Låt jäsa ca 30 min till.
Pensla med ägg och strö på vallmofrön, havregryn eller vad du känner för.
Grädda i ugnen 6-8 min, 250-275 grader.

I min andra sats gjorde jag brytbröd, bara för att jag tycker det ser så fint ut. Det fungerade kanon det med.
Två timmar efter att dessa var färdiga fick vi besök av syskonbarnen (även kallade huliganerna, haha) med sin far, passade helt perfekt med kvällsfika då :)
 

Bokstavsmobil

Just nu sitter jag på nätet o letar bokstavsmobil till barnvagnen. Hittat denna sida. Någon som vet något annat ställe där man kan beställa ifrån? Eller är någon så snäll o syr en egen åt mig?! ;)
 
I helgen var vi i Skåne. Det var verkligen välbehövligt att inte göra nåt, i stort sett. Jag var på fest ett par timmar på lördagskvällen hos Tess som fyllt år. Pappa o M lekte med traktorerna under tiden, haha. Blev lunch med familjen och mormor på söndagen. Vi fick gardinprover med oss hem (mormor har tagit på sig uppdraget att virka våra nya källargardiner, schysst!) samt en jättefin filt som hon virkat åt bebis. Den var verkligen helt underbart fin! På hemvägen körde vi om Ikea i Malmö. Fan va rörigt det var där. Ingen struktur tyckte jag. Nej, usch o fy! Vi tyckte båda två att det var riktigt jobbigt... Blev 2,5 timmar där trots allt och vi fick med oss det vi skulle, tex:
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0