Jullov

Jag har jullov.
Det har även bloggen.
Hej på ett tag! :)

Lucka 24 - Berätta om fem fina saker som har hänt under den här decembermånaden

Melvin döptes och M var fadder. Därefter mat hemma hos Melvin. Fick träffa resten av släkten.

Jag har sedan i onsdags kväll lov. Fy fan va skönt.

Jag är i Skåne och umgås med min familj. Det är alltid nåt visst att komma "hem".

Jag har köpt en cuttlebug till mig själv i julklapp.

Det är julafton. Även i år.


Lucka 23 - Berätta om ditt bästa julminne

Mitt bästa julminne är från julen 1994.

Fanny sjöng i kör och Elin gick på kyrkans barntimmar. Vi gick i kyrkan klockan tio varje julafton, varje år. Det var riktigt mysigt. Julspel (där jag själv har varit både Josef, Maria, vis man och herde under årens lopp), rolig präst (Sigvard, who else?!), och skrika god jul! i slutet av gudstjänsten.

Hur som helst, tillbaka till 1994. Elin var 16 månader. Hon var ängel tillsammans med Henrik (14 mån), Hampus (16 mån), Martina (18 mån) och Emil (17 mån). Martina var lugn och gjorde inget väsen av sig. De andra fyra sprang rundor i kyrkan, upp i predikstolen, hojtade diverse ljud osv osv. Så himla härligt! Och ingen tyckte att detta var något dåligt - det var ju barnens julspel!

Update: Mamma påminde mig om att just 1994 var det gamle prosten Arvidsson som höll i gudstjänsten. Han var närsynt och stod med en ficklampa och näsan nere i boken, 2 cm ifrån bokstäverna, och läste. Han hade ingen koll på sig själv och ännu mindre på vad som hände runt omkring ;)


Lucka 22 - Berätta om något som du är beroende av

Vatten.

Dagens lucka var lätt! Jag dricker mellan 2 och 3 liter vatten om dagen. Har alltid med mig en vattenflaska, för jag vet att jag lätt blir yr och mår illa om jag inte får vatten i tid.

När jag flyttade till Borås tog det oerhört lång tid innan jag accepterade att vattnet här smakade jord eller järn, typ. Riktigt äckligt var det. Jag gick tom till affären och köpte vanligt vatten på flaska för att klara av vattnet i början… Nu tror jag att de fått rätt på det, för det sista dryga året har det smakat helt okej. Och nej, det är inte jag som har fått vanan inne, förr i tiden kommenterade icke-Boråsare detta när de var på besök.


Lucka 21 - Berätta om någon som du älskar

Zeth är världens goaste skrutthund. Han är en blandning av golden retriever (95%) och springer spaniel (5%). Han fyller nio år i januari, och han har tillhört vår familj sedan han var 15 månader, dvs sedan april 2004. Han är en sk omplaceringshund. Som “tonåring” var han oerhört sprallig och flamsig, och ärligt talat överkåt. Nu har han som tur är lugnat ner sig. Han älskar att bita på saker - pinnar, grenar, betor och annat skoj som han hittar vid vägkanten.

Zeth är allergisk. Det är vanligt både vad gäller golden retrievrar och springer spaniel, så kombinationen med de två raserna är inte den bästa i det avseendet. Hur som helst, han är kvalsterallergiker och dessutom allergisk mot katt, samt spannmål i maten. Atopi säger mamma att det heter det han har. Han får specialkost, som han inte gillar nåt särskilt. Han försöker sig gärna på katternas mat när han tror att vi inte ser… Han får inte äta fläskkött, utan endast viltkött. Han tycker om hjortpinnar ;) Förutom all allergi har han ofta ont i öronen, och får medicin när han behöver det. Dessutom får han ofta kortison.

Trots att han är allergisk mot katt, är katterna hans kompisar. De älskar att krypa upp på honom eller sidan om honom. Han lägger en beskyddande tass över dem och njuter.

Hans bästa kompis är Fanny. Han är dessutom otroligt avundsjuk på Tobias, och ska helst sätta/ställa sig mellan Fanny och Tobbe, så att han får vara närmast Fanny, bort med Tobbe liksom. Fräckt.

Zeth tillbringar en del tid hos sin veterinär Johanna i Tygelsjö. Johanna har varit hans veterinär sedan han kom till oss, och han är trygg med henne. Hon och några kollegor startade nytt för några år sedan, mamma och pappa valde att följa med dit, bara för att ha kvar Johanna. Vi har flera gånger ifrågasatt om han lider av att han är allergisk, av öronen, all kortison mm. Johanna säger "nej, han har det jättebra, ni gör allt för honom" osv. Den dagen hon ser att han lider, då kommer vi att få veta det, och då får vi ta det beslutet då.

Fram tills dess njuter jag av varje mysstund jag har med skruttis, vem vet om han finns kvar när jag kommer till Skåne nästa gång?

 


Lucka 20 - Berätta om vad du önskar dig i julklapp

Egentligen önskar jag mig ingenting, men om man nu "tvunget" vill köpa något så står Snö of Sweden-smycken högt upp på listan. De är enkla och snygga. Jag använder sällan andra smycken än deras armband (elastiska) i kombination med mitt guldhalsband och guldörhängen. 

Jag hade önskat att man kunde säga att man önskade sig fred på jorden, bort med religioner samt att fattigdomen försvann, och vips så var det fixat, men så enkelt är det självklart inte.

Sen har vi ju den där listan jag skrev i november, den är fortfarande högaktuell. Förutom cuttlebugen då ;) På den listan står en apoteksdisk överst. Visserligen har jag ingen plats nu, men seeeeeen. Den kommer att göra sig perfekt i mitt scraprum. Jag har lovat M att han åtminstone ska få två lådor. Det är ungefär så stor skillnaden är på oss. Jag behöver en sisådär 60 lådor, M behöver två, hahaha. (Nej, han har nog inte tänkt att fylla sina två lådor med scrapsaker, om det var nån som missförstod.)

Jag förstår att utifrån mina önskningar, är det smycken och en jordglob som är enklast att fixa. Inte fy skam. Man ska vara tacksam för det man får.


Lucka 19 - Berätta om en vän som bor långt bort

Det blir Petra det.

Vi var som ler och långhalm under högstadiet. Tillbringade mycket tid i telefon med varandra (vilket Elin fortfarande påminner mig om). Gled ifrån varandra under gymnasiet, mycket beroende på att vi hade olika intressen.

Petra står mig fortfarande nära, trots att vi sällan träffas nu för tiden.

Efter gymnasiet åkte hon till London och au pair:ade. Jag hälsade på i juni 2001, i samma veva som hon slutförde sitt uppdrag. Efter det stack hon till Örnsköldsvik i åtta år. Jag hälsade på i oktober 2006.

Sedan 2009 bor hon i Malmö, men nu är det jag som lämnat Skåne. 2010 var hon uppe och hälsade på mig, och vi drog till resemässan i Göteborg.


Tomtar

Igår var jag ute och dansade tillsammans med några av mina kompisar. M åkte hem och sov alltså inte här i natt. När jag kom hem i natt gick jag och lade mig. Lade mig som vanligt på min sida, och med kroppen riktad mot Ms sida. Då ser jag dem:


Två söta små tomtar står på nattduksbordet!

Jag skickade sms till M, som lyckades ge mig huvudbry genom att inte låtsas som att han hade något med dem att göra... Jag frågade då mina gäster från igår, men ingen visste nåt om dessa. Till sist "erkände" M att tomtarna var från honom. Jag hade ju sagt att jag inte skulle plocka fram några tomtar i år, men han tyckte jag skulle ha två stycken åtminstone ;)


Lucka 18 - Berätta om en plats du absolut vill besöka innan du dör

Kinesiska muren! Woho! Transibiriska järnvägen står också högt på listan, och USA. Vore kul att göra en resa i Invandrarnas fotspår. Det är så mycket jag vill se och uppleva! Måste jag välja???


Lucka 17 - Berätta om hur en perfekt dag ser ut för dig

En perfekt dag inleder med att jag vaknar utvilad. Jag går upp, besöker badrummet, förbereder min frukost och äter denna. Eventuellt förbereder jag dagens lunch, om jag inte bestämt mig för att äta i matsalen. När jag är klar i köket beger jag mig åter till badrummet där jag borstar tänderna. Sedan är det dags för påklädning. Efter detta fixas hår och eventuellt ögon. En bra dag orkar jag sätta i linserna och sminka mig. Alltför ofta struntar jag i detta och kör på med mina glasögon. Därefter chillar jag lite, om jag hinner, framför datorn innan det är dags att bege mig till jobbet. Jag cyklar, åker bil eller buss dit. Föredrar så klart att cykla då man får motion och frisk luft. Väl framme på jobbet kollar jag i mitt fack efter ny information, hojtar God morgon! till vår fina assistent Lollo, och går till arbetsrummet. Jag är som vanligt först på plats, efter Lollo, favvobiblo och vaktis. Startar datorn, kollar mailen, svarar eventuellt på mail, förbereder dagen. Försöker hinna in på biblan också och heja på Sara.

En perfekt dag försvinner mina lektioner i ett huj. En perfekt dag är mina lektioner superplanerade och lärorika. En perfekt dag är alla mina elever allerta och svarar rätt på alla frågor. Vem försöker jag lura? Min lektioner är sällan superplanerade, men fungerar väl i alla fall. Mina elever är som andra elever, vissa totalt omotiverade - andra går in för det med blodigt allvar. Jag gillar utmaningar, så det passar mig.

Efter alla lektioner hinner jag slappna av lite. Förhoppningsvis hinner jag slappna av lite under dagen. Det vore perfekt om jag hann sitta åtminstone 5 minuter i arbetsrummet varje dag. Jag förbereder morgondagen/nästa vecka om det är fredag. Kopierar. Svarar lite på mail som kommit under dagen.

En perfekt dag åker jag sedan hem. Är det en riktigt perfekt dag umgås jag med M eller någon annan underbar människa därefter.


Dagens citat

Som sagt, en glad coach idag. Nyss utspelade sig detta i vårt arbetsrum:

Coachen: -Såg du vad det var till lunch idag?
Jag: - Ja, spenatsoppa...
Coachen: -Spenatsoppa?! Jag vann med 118-99, jag vill inte ha spenatsoppa, jag vill ha hamburgare! :)

Jag firar vinsten med tunnbrödsrullar med smör och skinka. Lite torrt och tråkigt, men ikväll blir det basilikabiffar med pressad potatis och tomatsås :)

Lucka 16 - Berätta om hur du var när du var liten

Jag var lugn och blyg.
Tog illa vid mig om något gick fel.
Hade hockeyfrilla (kanske inte säger så mycket om hur jag var...)
Duktig i skolan.
Rädd för vatten.
Älskade djur.
Pappas flicka. Eller ja, det är jag ju ännu ;)


Lucka 15 - Berätta om en av dina favoritböcker

En bra bok ska fängsla mig. Den ska hålla måttet, från början till slut. Den ska inte innehålla för mycket grammatiska fel. Jag har blivit så petig med detta på senare år. Just nu läser jag Ann Cleeves sk Shetlands-serie. Den innehåller oerhört många fel, jag blir irriterad och stör mig. Samtidigt håller historien genom boken, så jag fortsätter att läsa.

Jag läser helst kriminalromaner, ungdomsböcker och biografier. En och annan chic lit stryker med. Mina favoritförfattare är Denise Rudberg, Kajsa Ingemarsson, Peter Robinson, Simon Becket, Peter Pohl, JK Rowling, CS Lewis mfl. Förr i tiden var Camilla Läckberg med på listan, men de sista böckerna (efter Olycksfågeln) håller inte måttet. En annan favroti är Janet Evanovich, som skrivit böckerna om Stephanie Plum, prisjägare. Dessa har jag skrivit om tidigare i bloggen.

Förr i tiden läste jag Danielle Steel, och samlade på dessa. Jag har dem fortfarande kvar, det ser snyggt ut i bokhyllan. Jag kan fortfarande läsa hennes böcker, men ärligt talat så lär jag mig ingenting av dem...

Min absoluta, alla kategorier, favoritbok är Peter Pohls Jag är kvar hos er.
Boken handlar om femtonåriga Anna som får diagnosen hjärntumör. Man får följa Annas kamp sista tiden. Boken är växelvis skriven av Annas mamma, syster, bästa kompis och läkare. Hennes journaler vävs också in på ett bra sätt. Peter Pohl är mästarnas mästare på att berätta om hur det är att förlora någon. Boken griper tag i dig på ett sätt man inte är van vid. Förbered dig på en känslomässig upplevelse. Jag grät så att tårarna sprutade.

Jag har tipsat många elever om denna bok, nu senast läste en av mina tjejer i nian den. Tjejen har väldigt grav dyslexi, men jag tänkte att boken är indelad i så många små kapitel att det kommer hon att klara av. Dagen efter kom hon och meddelade att hon läst "hela natten" (i alla fall till efter midnatt), hon kunde inte släppa den, det var den bästa bok hon hade läst!

Det är just det man får veta, att jag tipsat dem om en bra bok, den bok som kom att bli den bästa de läst, när jag tipsar dem. Det är det som är det fina med mitt jobb, jag kan tipsa mina elever om mina egna favoriter. En annan bok jag brukar tipsa om är Peter Pohls & Kinna Gierths Jag saknar dig, jag saknar dig. Den är också oerhört bra!

Sara Ohlsson är en ny författarinna som skrivit boken Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan i morgon. Klockren bok om hur det är att bli dumpad, hur man kommer ikapp, hur man överlever. Så helt klart fantastisk! Tänk om det funnits en sådan bok när jag gick på gymnasiet/högstadiet... Jag älskade den.

Nu blev det inte bara en bok, men böcker är ju något jag verkligen gillar, så det var svårt att välja.

Update: Favvobiblosara upplyste mig om att jag faktiskt krockade med Sara Ohlsson på bokmässan :P


Skön seger

Först AW på Babbel ikväll, därefter Borås basket - Solna Vikings. Riktigt skön torsdagskväll. Och jag är fortfarande vaken! Jag som däckat vid nio varje kväll denna veckan!

Maten på Babbel var okej. Inte mer, inte mindre. Riktigt dyrt tyckte jag, eftersom jag inte brukar äta rätter som kostar 200 kr/styck.

Eftersom vi bara fick ha bordet på Babbel till 19.15 ca, drog jag, Ulla, Irene & Anna till Boråshallen för att heja på serieledarna (dvs Borås basket) efter maten. Vilken match! Skön seger för Borås; 118-99. Riktigt roligt var att båda mina fd elever (Fredrik och Hajzer) fick spela, och att Hajzer satte Borås sista två poäng. Skön känsla att veta, att de där två killarna, de har jag sett utvecklas sedan hösten 2008. Fredrik har blivit så oerhört duktig på plan, säkrare, hårdare, mer på. Jag gillar det jag ser. Nu låter jag som värsta basketproffset ;) haha. Hur som helst lär vi ha en glad coach i morgon :)

Julklapp till mig själv

Okej tomten, jag inser att en apoteksdisk är tillräckligt dyr för att kunna få i julklapp, så jag har hjälpt dig genom att köpa en begagnad cuttlebug åt mig själv i julklapp :) Me lajk a låt. Det var efter att Annika, min gamla Ängskolan-kollega, läst min blogg som hon erbjöd mig att få köpa hennes. Det uppskattas :)

Här kommer (tyvärr lite dåliga) bilder på min nya leksak :D

Lucka 14 - Berätta om ett fotografi som någon annan tagit på dig


Hade räknat med att vara själv på nyår, men fick möjlighet att fira med Petra. Det tackar jag inte nej till! Det blev en fin avslutning på 2010 och en bra inledning på 2011!

På fotot har vi nyss satt oss till bord för att avnjuta vår mumsiga trerättersmeny :)


Ängeln i rummet

Det bor en ängel i mitt rum
hon har sitt bo ovanför mitt huvud
hon gör mej lugn
och hon viskar till mej
allt det jag säger dej

Det bor en annan i min kropp
hon har den vackraste av själar
hon är kärlek och hopp
och hon berättar för dej
hur mycket jag älskar dej

Det bor en ande vid min fot
som blåser värme över huden
ah, det kittlar och du såg att jag log
men när hon andas på mej
är det för att du ska komma
och värma dej

Här är jag med allt det andra
som gör en människa hel
och jag hoppas
jag hoppas att du orkar
och att ängeln i rummet
det är henne
du ser
(Eva Dahlgren)

Betygssättning

Två gånger om året är det betygssättning.
Två gånger om året fylls min mailbox av föräldrar som ifrågasätter huruvuda deras barn ska ha det betyget de har fått.
Två gånger om året ska jag behöva försvara varför eleven har fått det betyget den förtjänar.
Två gånger om året känner man att det är extra viktigt att ha bra argument.
Två gånger om året blir min kompetens ifrågasatt.
Två gånger om året vaknar föräldrar som aldrig annars hör av sig.
Två gånger om året undrar man varför vissa inte blir lärare, om de nu är så bra på att göra mitt jobb.
Två gånger om året är jag mer än lovligt irriterad på att behöva stå ut med detta...

Lucka 13 - Berätta om din favoritsak i ditt hem

Det här var inte lätt.
Jag svarar mitt badkar.
Jag älskar att bada badkar. Det gör mig lugn. Oftast läser jag i en bok under tiden. Jag försöker bada minst en gång i veckan. Vattnet ska vara varmt, men inte för varmt. Mycket skum.


Lucka 12 - Berätta om någon som du saknar

Det är väl ganska så givet att M får dagens lucka, fast han nog egentligen inte vill ;). Jag respekterar hans ovilja att hamna på bloggen på bild, och vill inte lägga ut något direkt om vårt privatliv, men jag vill trots allt att "alla" mina läsare vet hur mycket han betyder för mig.

Det kvittar om det är 15 minuter sedan vi skiljdes åt eller om det gått 3 dagar, jag saknar honom lika mycket oavsett när det är. Det fina är att jag vet att det är ömsesidigt.

Han är min finis. Min yin. Min pusselbit. Hans hand som håller min hand bäst. Hans lugnande ord jag lyssnar bäst på.

Dessutom. Vår kycklinggryta är godast.

Lucka 11 - Berätta om hur dina framtidsdrömmar ser ut

I framtiden hoppas jag att jag inte är lika stressad som i dagsläget.
Jag har troligtvis flyttat och börjat om på nytt ställe.
Jag ägnar tid åt mig själv och vårdar min relation.

Jag drömmer gärna om framtiden, men måste bli bättre på att leva i nuet, att inte rusa iväg, inte planera för mycket.


Chokladpannacotta

Igår åt vi chokladpannacotta. Det var första gången jag gjorde pannacotta, gud så lätt det var! Det ska jag göra fler gånger!

Receptet hämtat från recepten.se, men jag har ändrat efter hur mycket jag ville göra. Detta räcker till två personer.

2,5 dl grädde
0,25 dl socker
lite vaniljsocker
0,25 dl kakao
2 st gelatinblad


Häll grädden i en kastrull. Häll i sockret. Häll i vaniljsocker.

Häll i kakaopulvret. Vispa till en jämn smet. Lägg gelatinbladen i blöt.

Låt chokladblandningen koka upp, rör om och låt putta 1-2 minuter och ta sedan direkt av den från plattan. OBS! Var försiktig, tänk på att grädde liksom mjölk lätt kokar över så gå inte ifrån spisen!

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dem i kastrullen och vispa runt lite så de smälter. OBS! Kastrullen måste ha tagits bort från plattan när detta görs för det får inte koka.

Häll upp i portionsglas.

Ställ kallt i minst 2 timmar så att pannacottan stelnar. Jag gjorde i ordning den dagen innan.

Dekorera med t.ex. riven choklad, siktad florsocker, hallon eller blåbär, citronmeliss, syltade apelsinskal, strössel. Vi hade björnbär.

Servera, ät och njut!


Lucka 10 - Berätta om vad som finns i din väska.

Oj oj oj! I min väska finns oftast:
vatten - för jag dricker mycket.
Plånbok - nödvändigt ont
Läppsyl eller läppglans
Kamera - lämnar inte lägenheten utan den
Mobiler, en privat och en jobb - fast på sistone har jag blivit bättre på att lämna dem hemma, om jag bara är iväg nån timme. Jobbmobilen lämnar jag allt oftare på jobbet när dagen är slut.
Penna - om jag har tur
Nycklar - till jobbet, lägenheten och bilen


Nej tack

Jag är inte den som brukar skriva om folk på mitt jobb som jag inte gillar, men nu är jag så uppretad att jag måste få det ur mig.

För en vecka sedan kom en lärare till mig, en som jag dessutom delar arbetsrum med. Han undrade om vi kunde byta positioner på fredagar med klass xx, för att det skulle underlätta för honom. Till saken hör att han doktorerar 50%, så han försvinner bort på fredageftermiddagarna, och det blev lite väl tight att ha kvar positionen i hans schema tyckte han.

Jag bad att få tänka på saken. Till saken hör att då skulle jag börja klockan åtta, första lektionen 10.40-11.40, nästa 11.45-12.35 (det var detta pass han ville byta bort) och sista 12.45-13.35. Min ramtid är slut 13.45 på fredagar.

När hade han tänkt att jag skulle ha lunch?

Han hade inte tänkt att jag skulle ha lunch. Han hade tänkt att jag skulle börja 10.30 och bara köra 3,5 tim jobb på fredagen. Det går inte eftersom jag har en sjukt intensiv torsdag och ingen planering mer än på tisdagar, onsdagar och fredagar (ca en timme per dag). Jag behöver min planering på fredagen. Jag är tillräckligt stressad med situationen som den är.

Hur som helst kom han tillbaka efter tio minuter och sade nåt i stil med att Ska vi fixa schemat med Lollo på en gång? Jag svarade att nej, jag måste få fundera på detta, dessutom vill jag kolla med rektor och facket (eftersom jag är fruktansvärt stressad). Han menade att skit i dem, vi ska ju få ny rektor. Jag gav mig inte.

I måndags kom han och frågade om jag tänkt på saken. Jag svarade att jag hade tänkt, och svaret är nej. Vi pratade inte mer om det.

Idag sade han surt att vi måste fixa schemat, jag kan inte ha det såhär, kan vi inte byta? Nej, det är inte aktuellt för min del. Då tyckte han att jag var taskig. Ja, det var taskigt av schemaläggaren att fixa ett så pass dåligt schema åt mig, svarade jag lika surt. Vadå, om vi ändrar på ditt schema, det berör ju inte dig?

Vadå berör inte mig?? Vem fan berör det då??? Jultomten???

Resten av dagen har han surat. Han har inte pratat med någon. Han har suttit med ryggen emot oss andra i rummet. Han är som ett litet tjurskalligt barn.

Jag tycker att det är oerhört tragiskt. Han är en vuxen människa, samma åldersgrupp som min mor. Beter man sig som en tjurig tvååring då, när man inte får igenom saker????

Hur som helst gick jag till facket, som håller med mig. Det finns ingen anledning att ändra på det, vi behöver tänka på dig, svarade min fackliga representant.

Jag gick till min rektor, och han höll med oss båda. Det är möjligt att flytta fram mina timmar, men det är inget han tycker att vi ska göra nu. (Med andra ord tycker min rektor att det är okej att jag har lunch sist på dagen?!) Han vidhöll att inga schemaändringar görs före jul, ta det med min ersättare om det blir aktuellt.

Det blir inte aktuellt. Punkt.

Lucka 9 - Berätta om en av dina favoritlåtar

En favoritlåt berör en in i hjärtat.
Texten är klockren och musiken hör ihop med texten.
Låten får en att stanna upp, lyssna lite extra, lyssna igen.
Den blir inte tjatig efter ett tag.
Den spelas inte sönder på radion/spotify/youtube.
Personen som sjunger låten har en behaglig röst, som känns skön att lyssna på.


Himlen runt hörnet

Så många människor omkring mig
Utan varken mening eller mål
Alltid nån som blir över
Säg mig, varför blir det alltid så
Nån där uppe
måste ha sett mig
Och tänkt att nu så är det väl
ändå hennes tur

Min tur att träffa nån som vet
vad jag behöver
det verkar som mina
ensamma dar
För alltid är över

För jag har himlen
runt hörnet
En egen ängel i en säng
Som om himlens
alla små stjärnor
Sjöng för mig, sjöng för dig
I en underbar refräng
Du är himlen
runt hörnet för mig

Mmm..

Och jag reste runt jorden
Men du fanns här mitt framför mig
Och Gud vet vad jag hade gjort
Hur jag hade mått om jag inte
träffat dig
Jag levde som ett frö för vinden
Tog kärlek där jag fick den
Och dagen som den kom

Men jag har dig nu som vet
vad jag behöver
Det verkar som mina
ensamma dar
För alltid är över

För jag har himlen
runt hörnet
En egen ängel i en säng
Som om himlens
alla små stjärnor
Sjöng för mig, sjöng för dig
I en underbar refräng
Du är himlen
runt hörnet för mig

(Mauro Scocco, artist Lisa Nilsson)

Fler recept...

Ännu ett gäng recept jag är sugen på att testa :)
Jag är medlem på www.kokaihop.se och får ett mail varje dag med fyra olika recept. Recepten är en huvudrätt, en vegetarisk rätt, en kaka och en dessert. Perfekt när man behöver lite inspiration.

Det negativa är att det inte är ordentligt språk i en del recept. Ni vet, svenskfröken hon stör sig på fel som tex medans, särskrivningar, dåligt formulerade meningar osv... Hur som helst, håll tillgodo ;)

Fiskgryta Smögen
Fläskfilépanna
Kladdkaka med kolabitar och chokladtäcke
Kasslergryta
Jaktlåda
Fullkornsvåfflor
Grön curry-kyckling

Fruktchips
Falsk toscakaka
Lucka 8 - Berätta om ett av dina favoritplagg

Ett favoritplagg är ett plagg som är praktiskt.
Det mister inte passform eller färg efter för många tvättar.
Det är stilrent och enkelt.
Det passar min kropp och klädstil.
Det ger mig komplimanger.
Det tvättas i stort sett varje vecka.


Recept jag vill testa!

Här kommer ett gäng recept som jag vill testa, kanske du oxå? :P

Cheesecake med daim

Tacogratäng med pasta
Dumlekladdkaka
Kycklinglasagne
Kärleksmums
Bostonbiffar
Daimkladdkaka
Drömmar
Toscapaj
Dumlekakor med noblesse
Tacolasagne med kyckling
Filégryta
Oxfilégratäng

Har du testat något?

Lite fler julkort
De här julkorten är i stort sett endast gjorda med material från Forma hantverk. Pappret med pepparkaksfigurer heter Pepparkakor och kommer från Kulörserien. Stämpeln heter God jul god jul god jul. Den har jag först stämplat upp och sedan embossat med rött. Cardstock två olika nyanser av brunt och en röd. Stämplarna inne i kortet är denna, denna och denna. De små pepparkaksfigurerna är så mysiga :) På baksidan så klart min Handgjort av-stämpel.

Det som inte kommer från Forma är då: dymotexten (Clas Ohlson), röda filthjärtan (Panduro), blommorna (gamla ljusmanschetter som jag plockat isär och satt ihop som blommor) samt rött band (Eko).

Lite julkort


Gustav 7 år


Kort till Gustav som fyller sju år i januari. Han gillar att fiska och åka båt. Ett kort som är i helt annan stil än vad jag brukar göra, tror jag iallafall.

Båtstämpeln och solstämpeln är två av mina reafynd från Octoberstamp. Stämplade upp dem på vitt papper, färglade med Promarkers och klippte ut. De häftiga bokstavs- och sifferstickersen är från Karen Foster.

Lucka 7 - Berätta om ett av dina favoritfotografier


Hamburgö. Underbara Bohuslän. Klippor och hav. Ojämna kanter. Mystik.


Lucka 6 - Berätta om bloggarna du läser

Jag läser inte jättemycket bloggar, här kommer listan:

Petra - för att det är skönt att få mycket tips ;)
Elin - finaste
Jane - skulle aldrig våga lämna ut mig så mycket ;)
Malin - goaste värmlänningen
Linda - finaste norrlänningen
Annelie - pysseltips
Cornelia - pysseltips
Muffins - pysseltips
Ingrid - pysseltips
Creativica - pysseltips
Pysselrummet - drivs av Forma hantverk

Det är dessa jag läser som rutin.

Stressfeber

Idag vaknade jag med 39 graders feber. Jag borde väl insett att något var galet eftersom jag vaknat 4 gånger i natt, haft frossa mm. Hur som helst så har jag ont i hela kroppen, och insåg snabbt att något jobb blir det inte för mig. Åkte dock dit klockan sju, fixade i ordning allt om det nu är så att jag blir borta länge. Har två prov denna veckan som behövs iordningställas så att någon kan göra dessa med eleverna, det är ju betygsättning om en vecka. Väl hemma igen sov jag en timme, och nu är febern nere på 37. Känns skönt, trots all värk i kroppen. 

Det är väl märkligt att man ska få feber pga stress?? Jag har sällan varit så sjuk som jag varit denna höst, och jag vet att det beror på stressen på jobbet. Just nu är inte jobbet en hållbar situation eftersom vår chef byter arbetsplats vid årsskiftet och vi vet ännu inte om det kommer någon ny då, eller om vi är chefslösa ett tag. Vi går alla på knäna och det läggs nya arbetsuppgifter på oss hela tiden.

Nåja, nu ska jag inte prata mer om tråkigheter.

I söndags var vi på dop, och det gick suveränt. Melvin var duktig, åtminstone andra halvan av gudstjänsten, haha. Goda smörgåstårtor och moussetårtor efteråt. Hemma hos M vid åtta, jag orkade inte köra hem då, så vi ställde klockan på 05.15 igår och så körde jag hem klockan 06 istället. Hann i god tid till jobbet, trots blixthalkan.

I natt har det kommit snö, ca 5 cm. Måste erkänna att det är ganska fint ;)

Lucka 5 - Berätta om vem du var för ett år sedan

För ett år sedan fick någon i min närhet en hjärnblödning. Att denna någon bor 36 mil ifrån mig, gjorde att jag ifrågasatte mitt beslut att stanna i Västergötland. Jag undrade hur jag skulle reagera om det hände mina föräldrar eller syskon något liknande, om jag inte skulle hinna hem, skulle jag förbanna mitt val då, trots att jag älskar att bo här? Det var en jobbig decembermånad och det gick åt mycket tankar åt detta.

På jobbet slet jag mitt hår. Igen. Jag var trött, hjärnblödshistorien gjorde sig påmind oavsett när. Jag satte trots allt betyg och hann med all rättning och dessutom lite planering i god tid. Som vanligt.

Jag bestämde mig för att börja bugga igen. Lövely.


Lucka 4 - Berätta om en person som du beundrar

Oj, det här var svårt! Hade jag varit barn hade jag skrivit om Malin Strömberg, en duktig simmerska från min moderklubb Österlen Sim.

Jag väljer mina föräldrar. Ja jag vet att det står en person, men de är ju faktiskt gifta så då räknas de som ett idag ;)

Även om livet går upp och ner så ger de inte upp. De jobbar båda hemma inom företaget. Hemma och hemma, de jobbar ju jämt, man ser inte röken av dem. Min pappa är arbetsnarkoman nummer ett. Han tar alltid på sig alldeles för mycket jobb och det drabbar så klart honom själv i slutändan. Jag gillar det inte, men känner ändå att jag är glad när han klarar av det han tar sig för. Mamma har gått kurser för att lära sig hemsidor, och har sedan gjort båda våra hemsidor. Jag tror inte att detta varit möjligt om inte hon varit den hon är - en lugn människa som är väldigt teknisk. Det är mamma som är den tekniska i vår familj.

Sedan beundrar jag ju dem självklart eftersom att de lyckats uppfostra mig ;)


Lucka 3 - Berätta om din bästa vän

Den person som står mig närmast är min syster Elin. Elin är den som får veta något nytt om mig först, i stort sett alltid vill säga.

Elin är 12 år yngre än mig, alltså 18. Hon går ekonomiprogrammet i Ystad, och jobbar extra som kassörska på Klockareboden, Klockis, ICA-affären i byhålan där jag bodde mina första år. Hon är lite längre än mig, och är mycket snyggare, enligt henne själv alltså ;)

Jag och Elin är väldigt lika, både i sätt och utseende. Jag känner igen så oerhört mycket i det hon gör och säger. När hon inte jobbar eller pluggar tycker hon om att köra bil, pussa på Jonas och skicka sms.

Det som gör att hon står mig närmast, är att vi är så pass lika. Jag bjuder på en bild på oss, från min 30-årsfest. Det är den enda nya bild jag har på oss. Ja jag vet, den är suddig och jag är onykter. So what :P
Lucka 2 - Berätta om staden som du bor i

Borås - här bor jag!

Borås är
- Sveriges fjortonde största stad, drygt 66 000 invånare
- en stad i Västergötland
- textilindustrins och postorderföretagens Mecka
- Borås baskets och IF Elfsborgs hemstad
- hemstad för Shirley Clamp, Helge Skoog, Björn Hellberg, Patrik Järbyn, Henning Mankell, Magnus Carlsson kommer från Fristad men idag får han räknas som boråsare.
- en stad tack vare Gustav II Adolf som grundade staden 1621
- förort till Göteborg. Eller tvärtom. Haha. Oavsett - mindre än 7 mil dit.
- en knutpunkt. Nära Varberg, Göteborg, Alingsås, Jönköping....


Borås har
- en fin djurpark som jag tycker om att strosa i
- en massa skulpturer, som jag inte tycker om (jo vissa...)
- Knalleland <3
- brunnit 4 gånger
- floden Viskan som rinner rakt igenom.
- fått diverse utmärkelser, bla Årets Stadskärna 2011 och Årets Ungdomskommun 2010.
- mycket parker
- massor av kyrkor
- "Sommartorsdagar". Sedan slutet av 1980-talet har kända artister uppträtt på Stora torget på just torsdagskvällar. Gratis!
- bra kollektivtrafik.
- vunnit min kärlek. Jag älskar stan. Varför, kan man undra. Jag vet inte, om jag ska vara ärlig. Det kan vara att det är perfekt för mig. Jag har allt jag vill inom 30 minuter. Borås är hemma.
Lucka 1 - Berätta om dig själv

Hallo, ich heisse Jenny.

Den meningen var det bland det första jag lärde mig hösten 1994 när jag började läsa tyska på högstadiet. Inte anade jag då att jag tio år senare skulle vara utexaminerad lärare i svenska och tyska.

Jag arbetar alltså som språklärare på en högstadieskola i staden där jag bor. Jag bor på en sida stan, jobbet ligger på andra sidan stan. Praktiskt och skönt.

Jag är född och uppvuxen på det underbara Österlen (och får ofta frågan hur jag kunde flytta därifrån, men det är en annan historia). Mina första 8,5 år bodde jag i vårt nybyggda hus i en liten byhåla. Därefter flyttade vi till en gård utanför byn, där mina föräldrar fortfarande bor kvar. Jag gick samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet i Simrishamn. Mina favoritämnen i skolan var språk (nähä??!). Jag påbörjade min lärarutbildning i Malmö hösten 2000, gillade det inte, begärde att få börja i kristianstad vilket jag även gjorde och fullföljde där mina studier. Tog min examen i december 2004. Jag flyttade till Västergötland i augusti 2008, det var jobbet som förde mig hit.

Min familj består av mamma, pappa och två systrar. Vi har haft två hundar, miljoner katter och tusen kaniner. Ungefär. Lite marsvin också. Min första kanin fick jag när jag var 4 år gammal. Hon var kritvit och hette Linda. När Linda dog fick jag en ny kanin. Hon var kritvit och hette också Linda.

På fritiden tycker jag om att simma, promenera, läsa, dansa, scrappa, umgås och baka. När jag var yngre simmade jag och dansade. Jag har även testat bordtennis och handboll. Under gymnasiet och flera år framåt tränade jag på Friskis o Svettis, där jag även var värd i flera år, minst 4 gånger i veckan.

Vad gäller reser har det mest blivit Skåne och Västkusten på sista åren. Jag älskar vår fina huvudstad. Mitt favoritland är Österrike.

Jag har brunt hår, bruna ögon, är 165 cm lång och väger för mycket. jag är närsynt. Jag varierar mellan linser och glasögon. Mina favoritprogram på TV är Arga snickaren (jag gillar hans ödmjuka sida, hahaha) och Desperate Housewives, men jag tycker att DH har flippat ut lite väl mycket. Jag gillar inredning.

Jag är tillsammans med min fina M, som jag älskar oerhört mycket och som gör mig till världens lyckligaste.

Jag kommer säkert på mer som jag fyller på med ;) Mer om mig hittar du i mitt Boken om mig-försök.


Julkalender

Mina gamla skolisar Petra & Jane kör kalender i sina bloggar, och jag valde att haka på. Jag kör liksom Jane på julkalendern hos Emely Dalh. Jag hoppas att hinna alla dagar, inte som med Boken om mig, där jag gav upp efter två dagar haha. Gav inte upp egentligen, jag hann inte. Hur som helst, här kommer listan:


1. Berätta om dig själv.
2. Berätta om staden som du bor i.
3. Berätta om din bästa vän.
4. Berätta om en person som du beundrar.
5. Berätta om vem du var för ett år sedan.
6. Berätta om bloggarna du läser.
7. Berätta om ett av dina favoritfotografier.
8. Berätta om ett av dina favoritplagg.
9. Berätta om en av dina favoritlåtar.
10. Berätta om vad som finns i din väska.
11. Berätta om hur dina framtidsdrömmar ser ut.
12. Berätta om någon som du saknar.
13. Berätta om din favoritsak i ditt hem.
14. Berätta om ett fotografi som någon annan tagit på dig.
15. Berätta om en av dina favoritböcker.
16. Berätta om hur du var när du var liten.
17. Berätta om hur en perfekt dag ser ut för dig.
18. Berätta om en plats du absolut vill besöka innan du dör.
19. Berätta om en vän som bor långt bort.
20. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.
21. Berätta om någon som du älskar.
22. Berätta om något som du är beroende av.
23. Berätta om ditt bästa julminne.
24. Berätta om fem fina saker som har hänt under den här decembermånaden.


RSS 2.0