Tomatchutney

Förra veckan testade jag att göra egen tomatchutney, av våra tomater och chili från växthuset. Detta recept räckte till en burk (honungsburk). Funkar kanon till både kött och kyckling!
 
500 g solmogna tomater
1 röd chili
2 msk riven färsk ingefära
250 g socker
1 tärnat äpple
1 hackad vitlöksklyfta (jag rev min på rivjärn)
2-3 msk vitvinsvinäger

Skär tomaterna i klyftor och skär bort kärnhus och skal med en vass kniv (nästa gång tänker jag testa att bara dela och inte ta bort nåt alls). Dela tomatköttet i bitar, skala och tärna äpplet och finhacka en nästan helt urkärnad chili. Lägg i en kastrull tillsammans med ingefära, socker och hackad vitlök.
Koka chutneyn i ca 30 minuter på svag värme, tillsätt vinägern efter halva tiden.
 
 

Pastasås med lax, tomat och ärtor

Det här åt vi igår. Matlådor plus två rejäla portioner mat. Gott var det också.
 
 
 
4 st. laxfiléer (vi hade bara 3 hemma, men det spelar nog ingen roll)
Pasta
Matlagningsgrädde, ca 2 dl
Margin/smör
Creme Fraiche, ca 2 dl
Timjan
citronsaft
2 tomater
lite gröna ärtor
Salt, peppar

Koka pasta. Dela upp laxen i tärningar. Värm upp en gryta med lite smör/margarin. När margarinet har smält – häll i grädden, creme fraiche, lite salt och peppar. Koka sedan upp detta under svag värme.

När grädden och de övriga ingredienserna kokar lägger man i lax, ärtor och tomater och låter detta koka i 2-5 minuter. Innan man häller upp laxen tillsammans med pastan kan man hacka i lite timjan (jag tog torkad) och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Rytmik

Igår var vi på rytmik igen. Det var massor av barn och vuxna där, jättekul som vanligt. A satt bara stilla o tyst först när vi kom dit, tittade på de andra barnen osv. Sen kom kompis E och då fick han fart! Smilade upp sig och sen var han sitt gamla vanliga jag. Han måste verkligen känna igen E. De har träffats så mycket (bvc, rytmik, simmet, massagen, föräldragrupp osv) så jag tror att han faktiskt känner att det där är E, henne känner jag! Nu kommer väl nån psykolognisse o sågar min teori. Skiter jag i.

Det är bara resterna

Igår stod jag och pratade med en ny kollega jag aldrig träffat förr. Vi pratade om allt möjligt, när hon plötsligt lägger handen på min mage och liksom klappar den samtidigt som hon säger
-Och här ser det också bra ut ser jag.
 
Vad svarar man???
 
Mitt svar blev
-Nej det är bara resterna.
 
Hon påpekade då att hon gjort bort sig.
 
Ja det gjorde hon. Inte för att jag tog mig speciellt av det, då jag gått ner mycket i vikt och väger mer än 15 kg mindre än FÖRE graviditeten. Men tänk om situationen varit annorlunda? Tänk om jag nyss hade fått missfall? Tänk om vi hade försökt få barn i flera år utan att lyckas? Tänk om det istället var så att jag fått till exempel cancer i magen? Tänkte hon på hur mycket hon hade kunnat såra och förstöra?
 
Jag är ändå inte riktigt nöjd med mitt svar, det är ju inga rester kvar? Samtidigt är jag oerhört tacksam att jag kunde svara henne på detta vis, att jag faktiskt har ett barn och inte tar mig av den kommentaren lika illa som jag kunde ha gjort.
 
Fråga aldrig om du inte är säker. Det sårar så mycket om det blir fel.

Prioriteringslista

Vad jag borde prioritera:

-en hårklippning. Håret växer som gräs, det är snart ett halvår sedan jag klippte det sist. Luggen är alldeles för lång. Jag tog och slängde i lite toning för två veckor sedan, bara för att känna mig lite fräschare.
-massage. Behöver man specificera? Det e ju najs!
-nya gummistövlar. Vill ha ett par coola men de är alldeles för höga för mina ben.
-julkorten.
-sonens album. Har inte börjat med det än och han fyller snart ett. Pysselrummet är ju färdigt nu!
-Ellinors brev. Dåligt samvete.
-planeringar till mina elever för hela terminen. Just nu har de fått några veckor i stöten. Jag jobbar på.
-lunch. Jag e hungrig ;)

RSS 2.0