Bohuslänska brödkakor

Receptet är för 10 stycken. Jag gjorde halv sats, och det räckte till 6 st kakor. Jättekakor! Vill man ha storleksmässigt som tekakor räcker nog satsen till 20-25 st. Valet är fritt.

100 g jäst

2 dl strösocker

1 liter vatten

150 g margarin

2 tsk salt

2 dl rågmjöl, gärna grovt

ca 3 liter vetemjöl

 

Smula jästen i degbunken. Häll i sockret. Koka upp 4 dl av vattnet och smält margarinet i det. Kyl blandningen med resten av vattnet, då blir temperaturen lagom för att hälla vätskan i bunken. Tillsätt saltet. Rör ner rågmjölet och 2 ½ liter av vetemjölet. Arbeta ihop degen. Knåda in resten av mjölet om degen känns lös. Täck över och jäs till dubbel storlek.

 

Dela degen i 10 delar och trilla dem till bullar. Börja genast kavla ut dem i den följd de formas till runda, halvcentimetertjocka kakor. Lägg dem på bakplåtspapper, en och en. Nagga dem och låt jäsa ca 20 minuter.

 

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in en plåt, som ska stå inne hela tiden. Vid gräddning lyfter man bakplåtspappret med kakan direkt till den varma plåten.

 

Grädda varje kaka ca 5 minuter.


Klar för jäsning!


Klara!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0