Morotsfrallor

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1–2 morötter, fint rivna
3 dl fint rågmjöl
9–11 dl vetemjöl

 

Garnering
sesamfrön

 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

 

Tillsätt salt, olja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

 

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

 

Dela degen i ca 24 bitar. Forma dem till runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

 

Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön.

 

Grädda bröden mitt i ugnen i 9–13 min. Låt dem svalna på plåten.


Grahamsfrallor

25 g jäst
3 dl mjölk, rumsvarm
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl grahamsmjöl
20 g smör, rumsvarmt
7–8 dl vetemjöl

 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, sirap och grahamsmjöl och låt blandningen stå i några min.

 

Tillsätt smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några min så att glutentrådarna blir starka och bröden luftiga.

 

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

 

Knåda igenom degen och rulla den i lite mjöl. Klipp bitar av degen med en sax, ca 25 st (jag fick 17 st, tog ut dem med degskrapa). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

 

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

 

Grädda bröden mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.


Enkla frukostbrödet i form

Det här brödet jäser endast en gång direkt i formen. Jag tyckte resultatet blev sämre med kalljäsning (testade att göra dubbel sats o tog halva som kalljäsning). Över lag tycker jag nog att det var ett ganska så tråkigt bröd ;)

 

12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl rågsikt

 

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll.

 

Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper  (utan att jäsa). Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.

Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

 

Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.


Havre- & fröknäcke

Ca 20 bitar

1 ½ dl havregryn
1 dl rågmjöl (jag använde grovt)
½ dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl solroskärnor
½ dl linfrön
1 tsk honung
2 krm salt
2 ½ dl vatten

 

Garnering
flingsalt

 

Sätt ugnen på 160 grader.

Blanda ihop alla ingredienser utom vattnet i en bunke.

Koka upp vattnet och häll det över de andra ingredienserna. Rör om ordentligt.

Kavla ut den kladdiga degklumpen till en tunn rektangel på en plåt, mellan två bakplåtspapper. Pensla gärna olja på det undre papperet så det lätt lossnar efter gräddningen.

Dra bort det övre papperet och strö över lite flingsalt. Skär ett rutmönster i degen med en pizza­slicer eller en kniv, ca 4 x 5 cm stora rutor.

Grädda brödet mitt i ugnen i ca 60 min. Om det fortfarande är lite segt i mitten låter du brödet stå kvar i ugnen på efter­värmen.


Kanelbullekladdkaka

150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
½ krm salt
2 ½ dl vetemjöl
2 ägg

Garnering: pärlsocker

 

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.

 

Häll smeten i en springform, 22–23 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över pärlsocker.

 

Grädda kakan mitt i ugnen 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en provsticka. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde.


Rågsiktskakor med havregryn

 

½ pkt jäst (25 g)
4 dl mjölk, ljummen
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
1 ½ dl havregryn
25 g smör, rumsvarmt
6–7 dl rågsikt

 

Lös upp jästen i mjölken i en bunke.

Tillsätt salt, sirap och havregryn. Låt blandningen stå i några minuter.

Tillsätt smör och rågsikten, lite i taget. Knåda degen kraftigt så att smöret fördelas jämnt i degen så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Kör gärna degen i en hushållsmaskin i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Om du vill snabbjäsa degen kan du täcka bunken med plastfolie. Då går jäsningen lite snabbare eftersom fukt och värme bevaras bättre i bunken. När degen jäst till dubbel storlek är den klar.

Dela degen i två delar. Rulla dem till bollar och tryck ut dem till rundlar, ca 20 cm i diameter på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten med ett snapsglas. Nagga ytan med en gaffel för att undvika luftbubblor plus att det ger ett snyggt mönster.

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.

Grädda bröden mitt i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.


Fröknäcke

½ dl linfrön

½ dl sesamfrön

¼ dl pumpakärnor

¾ dl solroskärnor

2 dl majsmjöl

1 krm salt

½ dl olivolja

2 ½ dl vatten

flingsalt

 

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm.

Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke.

Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. Skulle smeten bli för hård, tillsätt lite extra vatten.

Vänd ut smeten på bakplåtspapperet. Bred ut den jämnt över hela papperet, ända ut i kanterna.

Strö lite flingsalt över hela kakan.

Grädda brödet mitt i ugnen i ca 70 min. Låt det kallna helt.


Glutenfritt havreknäcke med frön

2 dl havregryn, rent havre
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
1 ½ msk fiberhusk
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 ½ dl vatten, kokhett

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten och rör om till en geléliknande deg.

Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper på en plåt (jag hoppade detta och klickade ut med en slickepott, det funkade kanon). Dra bort det översta pappret. Skär degen i ett rutmönster med en vass kniv eller en degskrapa.

Grädda brödet mitt i ugnen i 60–70 min. Låt det svalna på plåten.


Nya recept

Jag kommer att lägga upp lite nya recept jag testat "sen sist" :) Det blir mest bröd men även en del matlagning. Idag regnar det som spön i backen.... no fun at all... Jag passar på att testa två olika sorters bröd =)
 
 

RSS 2.0