E man bondpojk så e man

Min syster hittade ju rätt body, morfar nöjd! (Morfar ringer varenda dag o vill prata med A. A sover jämt då. Undra hur mkt traktorsnack de kommer att tjöta om några år?!)
 

Present från mina mostrar

Nej, okej, rubriken ljuger. Jag har inga mostrar. Inte biologiska iaf. Men när man inte har några mostrar skaffar man sig det! Jag har två mostrar, that´s it.
 
Hur som helst, den här fulsnygga mössan med tillhörande vantar fick A i veckan. Jag skrattade när jag öppnade paketet.

Bamse

Jag gillar verkligen Bamse, och blev glad att A fick dessa kläder! Lagom stort mönster,, vill inte ha en stor blaffa mitt på magen...
 
Förresten, någon som vet var man kan köpa Byggare Bob-kläder? Bob är min absoluta favorit. Jag ska gifta mig med honom. Typ.

Första boken

Vår sons första bok kom som present av några kompisar innan i veckan. Mycket nöjd mamma!

Inte illa...

...att vara en vecka gammal när man får en egen inbjudan till bröllop!

Tess kusins fillimpa

Jag gillar fillimpa, av den anledningen att det är enkelt och gott. Har testat olika recept och tycker att de flesta blr kompakta. Detta recept fick jag av Tess, som fått det av sin mormor, som i sin tur fått det av sitt barnbarn, dvs Tess kusin (alla hängde med, bra!). Så himla gott! Funderar på att baka i eftermiddag när ugnen ändå är varm!
 
6 dl havregryn
6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt
6 tsk bikarbonat
 
Rör ihop och tillsätt till exempel nötter. Jag hade i hasselnötter och gojibär.
 
Tillsätt sedan
2 dl ljus sirap
1 liter filmjölk
 
Smörj formarna (2 st 1,5 liters), dela upp brödsmeten.
 
Grädda i 175 grader nederst i ugnen i totalt 90 minuter. Efter 45 minuter lägger du bakplåtspapper på bröden och sedan gräddar du ytterligare 45 minuter på samma ställe, samma temperatur.

Lite mysiga inredningsdetaljer


HITTAD!!!

Jag har hittat den! Min kamera :) Lövely! Den var prydligt inlagd i ett skåp... Jomensåatteehhhh. Nu ska jag uppdatera med lite bilder. Sonen sover. Han gillar inte vaggan, vi tampas med detta varje dag/kväll, så idag testade jag spjälsängen för första gången och han har sovit där i en timme nu! Hoppas hoppas! Jag kanske kan få tillbaka min säng?! ;)
Tårtan jag hade på min födelsedag!
 

Trött men tacksam

Ja, jag är trött. Vår son tycker att natt = vakentid. Idag tycker han dessutom att han ska äta varenda timme, men det får han göra för han behöver uppenbarligen tröst pga sin mage. Ja, jag är trött, men jag är också väldigt tacksam över att jag har min lille gosige son.

Det där med smeknamn

Bara lite funderingar så här på förmiddagen. Om man nu bestämt sig för att ens barn ska ha ett smeknamn som man ska kalla barnet för, varför inte döpa barnet till det smeknamnet då? Varför döpa en unge till Carl om du ändå tänkt att kalla barnet för Calle? Vi, eller mest jag, hade planer på att A skulle hela Vilhelm, för att vi gillar namnet. Något vi inte gillar är däremot Ville, och vi antog att han skulle få det smeknamnet direkt. Och vad är det egentligen med folk som tror att de kan ge andras barn smeknamn på sina namn, fast föräldrarna säger klart och tydligt att barnet är döpt till X och inte något annat.


Fiskgratäng med räkor

Igår gjorde vi en egen variant av denna fiskgratäng. I receptet (från www.recept.nu) ska man ha potatismos i gratängen, det gjorde inte vi utan vi hade kokt potatis vid sidan om.
 
ca 600 g filé av torsk eller kolja 
1 1/2 msk margarin
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
fiskspadet
1 st äggula
räkor
dill, hackad
pressad citron
salt och peppar
(potatismos, äggula, riven ost)

Ugn: 225-250°

Dela fisken i mindre bitar. Lägg fisken i en ugnsform, salta lite, täck med folie och sätt mitt i ugnen cirka 10 minuter.

Fräs margarin och mjöl i en kastrull. Späd med grädde och fiskspad från formen. Koka 5 minuter, ta av värmen och rör ner äggulan. Smaka av med kryddor. Vänd ner de skalade räkorna och dillen. Bred såsen över fisken. (Nästa gång skippar vi räkorna före gratinering, de blev ganska sega, och kör i räkorna efter ugnen.) Gratinera tills det fått fin färg, servera med kokt potatis.

(Om du väljer att ha potatismos: Blanda moset med äggula och riven ost. Spritsa eller klicka det runt fisken. Gratinera i 250° tills moset fått fin färg.)
Före gratinering

Vårt hjärtegryn A

Nu är han här, vår älskade A! Att en sån liten krabat kan berika ens liv så oerhört mycket! Han är banne mig det bästa jag gjort! Några bilder blir det inte på honom på bloggen, så ni får föreställa er en 49 cm lång och knappa tre kilo tung sötnöt, med väldigt mörka ögon och cendréfärgat hår.

Hans namn var inte bestämt innan, det tog sin tid att bestämma oss. Jag var ju inställd på en tjej som skulle heta Emma eller Josefin!

Han har fått så oerhört mycket post med presenter, och jag har visat några av dem men kommer att visa upp fler. Just nu ligger han i mitt knä o hickar. Strax baddags, sen kommer bvc-tanten på besök.

Kyckling- o bacontortillas

6 eller 8 st tortillabröd
2 st kycklingfiléer
1 paket bacon
1 dl majskorn
2 dl lätt creme fraiche
1 halv burk salsasås
1 tsk chilipulver
1 tsk basilika
0,5 tsk salt
0,5 dl riven ost (vi tycker att osten går att utesluta)

Klipp baconet i bitar och stek i en stekpanna. Ta upp dem.
Tärna kycklingfiléerna och stek dem. Häll ner bacon och majs i kycklingen och låt det steka med en stund. Rör i creme fraiche, salsasås och kryddor.
Fördela röran på tortillabröden och rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnsfast form och strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter.
 
Receptet kommer från www.kokaihop.se, har ändrat lite efter vad vi hade hemma.
Det här var lagom avancerat, helt okej fredagsmat. Nu hade vi det till lunch, men det blir ju roligare om man äter det på kvällen med nåt gott att dricka till. Smakade gott!
 

Dikt till bebis

Malin med familj skickade ner en mysig tröja till bebis, och på kortet stod följande fina dikt:
 
Du är välkommen till jorden, välkommen min vän.
Må lycka följa med dig på din väg från himmelen.
Välkommen till jorden min vän
Välkommen hem
 
Å så tröjan då :) Hihi ;)

Älgen Åke

För några veckor sedan kom mormor & min syster Elin upp för besök ett par dagar. Med sig hade Elin denna älg, som en tidig present till bebis. Hon har döpt älgen till Åke. Säg hej till Åke, förmodligen den fulaste älg jag har sett ;)
 

Simply the best

I call you when I need you, my heart's on fire
You come to me, come to me wild and wild
When you come to me
Give me everything I need

Give me a lifetime of promises and a world of dreams
Speak a language of love like you know what it means
And it can't be wrong
Take my heart and make it strong baby

You're simply the best, better than all the rest
Better than anyone, anyone I've ever met
I'm stuck on your heart, and hang on every word you say
Tear us apart, baby I would rather be dead

In your heart I see the star of every night and every day
In your eyes I get lost, I get washed away
Just as long as I'm here in your arms
I could be in no better place

You're simply the best, better than all the rest
Better than anyone, anyone I've ever met
I'm stuck on your heart, and hang on every word you say
Tear us apart, baby I would rather be dead

Each time you leave me I start losing control
You're walking away with my heart and my soul
I can feel you even when I'm alone
Oh baby, don't let go
(Tina Turner)

Pasta med kyckling, soltorkade tomater o fetaost

 
Okej, dags för veckans recept, taget ut senaste Vi i villa-tidningen.
Vi var dock tvungna göra om receptet lite pga
1. Vi hade ingen röd paprika hemma, bara gul.
2. Det finns inte smaksatt laktosfri creme fraiche - why?
(3. Vi har inte Arla-produkter hemma ;) haha)
 
Vi körde istället på en gul paprika som sagt. Hackade soltorkade tomater (från burk, med olja) och smulade ner fetaost i creme fraichen, tillsatte vitpeppar o salt. Vi gjorde även en större sats mat, då vi bjudit hem matgäster. Snabbt, enkelt och gott. Perfekt en vardagskväll. Jag hade dessutom grillat kycklingen dagen innan o rensat den, så allt förarbete kring kycklingen var färdigt. Förarbetet med att hacka och blanda tog max tio minuter. Me lajk snabb o god mat. Jag hällde i lite vatten oxå, två deciliter tror jag, för att den inte skulle bli så fast.
 
Sambon tyckte att han ville ha mer sås, eftersom det var en pastasås. Kan tänka att typ bechamelsås funkar i så fall. Den röran jag gjorde hade funkat utmärkt till exempelvis bakad potatis också.

Citronmuffins

Idag har jag bakat både kladdmuffins och äpplemuffins (vi ska ha middagsgäster ikväll, hihi). Sen fick jag för mig att baka mer och hittade en citron i kylen. Hmm, aldrig testat citronmuffins, jag kör - tänkte jag! Jag hade i lemon curd i mina, men som sagt går detta att utesluta. En första provsmakning gav dem godkänt betyg, mycket citronsmak! Här har ni receptet!
 
50 gram rumsvarmt margarin
1 dl strösocker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk och citronsaft 
1 st citron (skalet)
 

Vispa smör och socker. Vispa i ägget. Blanda de torra ingedienserna i en bunke och rör ner i smeten. Riv skalet av citronen och tillsätt det i smeten. Pressa citronen och mät upp saften. Fyll på med mjölk så det tillsammans blir 1 dl. Rör ner vätskan i smeten. Lägg smeten i muffinsformar. (Klicka i en tsk lemoncurd i varje form - kan uteslutas.) Grädda i 175 grader ca 15 min.


Kycklngfilé i limesås

Förra veckans nya recept var alltså kycklingfilé i limesås. Vi gillade att det va så snabbt och enkelt, och smaken var god. Vi tyckte dock att det skulle vara mer limesmak. Mitt förslag är alltså att använda hela limen, låt kycklingen marineras i saft innan du steker den. Själva såsen är tunn, vill man han gräddig sås kan man säkert använda andra produkter. Här kommer originalreceptet.

4 st kycklingfiléer
0,5 st limefrukt (mitt tips är alltså att ta hela)
smör eller smör/olja att steka i
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl varmt vatten
0,5 st hönsbuljongtärning
2 dl creme fraiche, kokbar
1 tsk kinesisk soja
1 msk honung

Att garnera med
0,5 dl hackad persilja

Skala limen med potatisskalare utan att få med det vita. Skär skalen i tunna strimlor. (Detta var svårt, jag rev limen på rivjärnet istället.)
Dela filéerna och stek dem.
Lägg över dem i traktörpanna eller annan vid stekpanna (Ta en rejäl stekgyta från början istället och spara disk). Salta och peppra, strö över limestrimlorna och droppa limesaften över.
Vispa ihop varmt vatten, buljongtärning, soja, honung och cremefraiche och häll över kycklingen.
Låt småputtra under lock 5-6 minuter. Garnera med persilja.

Serveringsförslag: Ris, grönsallad eller t ex lätt kokta sockerärter eller broccoli.


Finland får ju!

I Finland får alla blivande mammor en låda (som dessutom är så stor att den kan användas som säng, madrass ingår!) fylld med saker som bebisen behöver första året. Varför finns inte denna motsvarighet i Sverige?
 

300 gram

Det är inte snällt av syster att köpa hem 300 gram av ett av mina favoritchoklad, Milka. Nej, det tycker jag inte att det är, särskilt inte eftersom jag måste dela det med sambon, haha. Skämt åsido, jag blev glad över det, så klart! Vi åt upp chokladet på 4 kvällar, så 300 gram delat med två = 150 gram delat med 4 = knappt 40 gram per dag. Inte så mycket om ni frågar chokladomanen!
 

Klocka

Hittade denna inne på Village. Den är fin, jag vill ha en sån/liknande. Det är bara det att det är enbart papper, inget direkt stabilt alls... Julklappstips till någon kanske?
 

Pärmar

När vi flyttade in i huset rensade jag ju som sagt bland mina pysselsaker. Jag bytte således bokhylla, pärmarna som stått i ena hyllan fick flyttas till den andra. Detta gjorde att jag inte fick plats med alla a4-pärmar i den stora, utan insåg att jag behövde införskaffa a5-pärmar. Sagt o gjort, begav mig till Staples. Där kostar en a5-pärm ungefär 70 spänn! Jag behövde liksom typ tio, så jag var inte så glad då... Köpte iaf a5-plastfickor. Nu är det så att jag har en far som tycker om saker (...), och jo då! Han hade a5-pärmar! Alltså ibland är jag glad att han har samlat på sig en massa, trots att jag brukar skälla på honom! Jag fick med mig ett dussin hem! Inga snygga direkt, men det skulle jag väl kunna råda bot på ;) Dessutom - gratis är gott!

Före my extreme make over
 
 
Efter my extreme make over. Gjorde det skitlätt för mig. Tog första sidorna ur en gammal antologibok (som ändå skulle kastas på en fd arbetsplats), skar till lagom stora bitar, klistrade på pärmryggarna. Lite simpelt och enkelt, men bra mycket snyggare.

Snacka om godis

Bild från Charlottenberg i somras. Scary.
 

Jahapp

Har ni träffat på nån som går ner i vikt istället för upp under graviditeten? Jupp, så är fallet här. Denna veckan har jag gått ner 2 kilo. Fråga mig inte hur, tycker att jag ätit alldeles för mycket (kroppen laddar, hungrig varannan timme).

Det är månad D. Månaden då vi ska bli en familj. Det är en dryg vecka kvar till beräknad födsel och nu är jag trött o less. Det har jag iofs varit i ungefär 3 veckor, men tycker det blir mer suck på mig för varje dag. Nu tycker tom M att det är jobbigt att vänta längre.

Igår försökte jag med projekt baka ut bebis. Det blev linfröbullar o kanelbullar. Vad hjälpte det mer än att frysen blev full och att det doftade mums filibabba? Min syster tyckte att jag skulle ta kaveln o sätta på magen o trycka ut bebisen. Min barnmorska undrade vad hon jobbar med ;)

Bajsspelet

Att man bara kan komma på tanken... ;)
 
Frågan är - är det roligt eller irriterande att de skapat detta spel?

Personliga tavlor

Fick nyss se en länk till en hemsida med personliga tavlor. Det var väl egentligen det här  som jag tyckte var intressant, men sedan när jag kollade på hemsidan såg jag alla godsaker. Yammi yammi säger jag! Letar du personliga presenter till dop, bröllop och födelsedagar, kolla in hemsidan! :)

Åkulla

I söndags begav vi oss till Åkulla bokskogar för att komma hemifrån lite. Där hade det snöat! What liksom!? Vi stannade först till vid en sjö och fotade lite, sen åkte vi till den delen som är mest turistinriktad med restaurang osv. Vi gick en promenad och njöt av sol och snö. Bilderna är tagna med mobilkameran, jag har faktiskt inte orkat bry mig om att leta upp min kamera efter flytten...
 
Ja ni ser, tvära kast mellan sol och snö!

Lillebror

Tidigare i veckan fick min mammas kusin och hans fru sitt andra barn, en lillebror åt T. Jag gjorde kortet, medan mormor (mammakusinens faster) och Elin satt bredvid. Resultatet:
 
 
Ett snabbscrappat kort utan för mycket krusiduller. That´s it.

RSS 2.0