En apa som liknar dig

Den som växer och blir stor, vet exakt var värken bor.
Om hon nångång tittat in, innanför sitt skinn.
Det är du som väljer så var noga med ditt val.
Det är ändå du som väljer vem du är.

Jag är dina drömmar, jag är den som aldrig säger nej.
Jag är apan som liknar dig.
Jag är lyxvarianten, jag är färgen i filmen om ditt liv.
Jag är apan som liknar dig.

Om du lärt dig nåt om livet, om du har valt slitstarka skor.
Så vet du vad lyckan beror på, men den chansen är sällan så stor
Det är du som väljer så var noga med ditt val.
Det är ändå du som väljer vem du är.
Det är du som väljer så var noga med ditt val.
Det är ändå du som väljer vem du är.

Jag är dina drömmar, jag är den som aldrig säger nej.
Jag är apan som liknar dig.
Jag är lyxvarianten, jag är färgen i filmen om ditt liv.
Jag är apan som liknar dig, som liknar dig.

Som liknar dig!
Jag är apan som liknar dig
Jag är lyxvarianten, jag är färgen i filmen om ditt liv.
Jag är apan som liknar dig.
(Olle Ljungström)

Trillingnöt

Förra året testade jag att göra trillingnötter. Resultatet blev en succé både bland min familj och hos sambons. I år har jag åter gjort trillingnötter, för det önskades här. Receptet hittade jag hos min gamla vapendragare Petra.

Ingredienser (ca 35 st)
Ca 1,5 dl hasselnötter
200 g choklad (ljus eller mörk kvittar)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de har fått färg. Låt nötterna svalna lite och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk. Lägg nötterna i en skål.

Smält hälften av chokladen i vattenbad eller micro. Låt chokladen svalna lite och häll sedan ner nötterna. Blanda om ordentligt. Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet i 20 minuter. Var snål med chokladen här så att det inte flyter ut en massa choklad runt nötterna, det blir snyggare "trillingar" då.

Smält resten av chokladen och doppa sen de stelnade "trillingarna" i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt dem droppa av ordentligt och lägg dem på bakblåtspapper igen. Låt stelna helt. Om man vill piffa till dem kan man spritsa ränder eller mönster, eller helt enkelt dra med en gaffel doppad i smält choklad över plåten.
 
Jag testade att göra trillingar med olika smaker i år. Jag köpte fyra olika paketer Marabou premium; mint, hallon, apelsin och vanlig 70% mörk. Resultatet blev som jag väntat mig, det smakade smak men det var inte nån jättehit för vår del. Jag köpte även vit choklad och ljus choklad. Använde rester av de olika chokladsorterna till piffet.
 
Några bra bilder blev det ju inte, men ni ser på ett hum.
 
Tips från coachen: Dr Oetkers nötter är superenkla att gnugga! Förra året använde jag Icas nötter o hade problem att få dem rena. Likadant i år då det såg ut såhär (jag använde alltså båda fabrikaten i år):
 
 
Jämfört med Dr Oetkers (som dessutom är mkt större):
 

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka. Mums. Ingen mjuk pepparkaka, ingen jul.

 

1 ägg

3 dl socker

lite mer än 2 dl grädde

3,75 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

½ tsk nejlikor

½ tsk ingefära

 

Smörj och bröa en form. Blanda ägg och socker poröst, sedan i med grädden. Blanda vetemjöl, bikarbonat, kanel, nejlikor och ingefära i en bunke, sikta ner i skålen med övriga ingredienser. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader i ca 40 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp.


Lussekatter

Förra året bakade jag lussekatter på ett annat recept. De innehöll tex kokt potatis. Det var ingen höjdare. I år kör jag på beprövat recept, och det här receptet har jag fått av min fd kollega Åsa.
 
50 gram röd jäst
150 gram smör
5 dl mjölk, gammaldags eller 3%
250 gram kesella
1 gram saffran
1,5 dl socker
1 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
ca 18 dl vetemjöl
 
Smula jästen direkt i degbunken. Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen, rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt kesella, kryddor och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig.  Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Baka ut lussekatterna, lägg på plåt och låt jäsa övertäckta ca 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, garnera gärna med russin.
Grädda i ugnen 225-250 grader i ca 5-10 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.
 
A var med och bakade en stund, sen kom faster och farbror på besök och det var ju superbra för han tyckte att det var bättre att mysa med dem.
 
 

Kasslergryta

Hade en bit kassler hemma och sökte på recept. Hittade inget jag gillade till hundra procent så jag improviserade ihop ett eget, riktigt enkelt. Middag på en halvtimme inkl risets koktid.
 
Strimla kassler i bitar. Stek dem lite lätt i en hög stekpanna.
Tillsätt purjolök och svamp som får fräsas.
När det blivit lite färg på saker och ting tillsätts en burk majs, tomatpuré och matlagningsgrädde.
Krydda efter behag, själv tog jag tog salt, peppar och persilja.
Servera med kokt ris eller vad du anser passar till.
 
Purjolök är ju by the way himla användbart! Jag har ofta strimlad i frysen som jag plockar fram. Gott i grytor, fläskpannkaka med mera!
 
 

Long time no see

Vem kallar det mammaledig? Ledig??? Det är ett heltidsjobb att ta hand om en bebis. But I like it.

Just nu sover A. Han har banne mig sovit hela natten (23-06.30) och två timmar nu i fm. Det funkar för mig, jag får ta att han är vaken resten av dagen, bara jag får sova på natten. Jag har slagit in Gustavs julklapp som var den enda som ännu inte var inslagen.

På tal om julklappar, hur gör ni?
I år har vi sagt ifrån att vi inte vill ha något i julklapp. Det hoppas jag respekteras. Folk får gärna ge A julklappar, det är upp till dem, men M och jag ger inget och räknar inte med att få något. I år är det A som ger bort julklappar. Det handlar inte om att prioritera, vi anser helt enkelt inte att det är viktigt att byta grejer. Det viktiga är att vara tillsammans. Syskonbarnen får klappar och så har A då fixat lite småsaker till mostrar och farbröder osv. Med en nyfödd i huset finns det ingen möjlighet att hinna runt och handla åt hela tjocka släkten, även om man kanske skulle vilja det. Eller, det finns inte det för mig i alla fall, för jag vill ha en glad pojke som inte ska stressas runt i affärer och ev ammas på ett café. Nej, han behöver lugn och ro och få mat när han vill.

På tal om mat, nu ska jag äta innan han vaknar. Jag hoppas även på att hinna lägga upp lite recept.

RSS 2.0