Bilder från trädgården

Hortensia. En av mina absoluta favoritblommor. Gillar att den är blå :)
 


Kaprifol, tagen från det vilda. Vi har två stycken, en i trädgården och en på framsidan. Den på framsidan ska klippas ner lite grann för vi tycker att den är för hög.
 

Fick en megasnygg regnmätare av mina mostrar i födelsedagspresent. Me lika a lot.
 

Björnbären i växthuset. Vi har tre buskar, en i växthuset och två vid garaget. De i växthuset mognar fortare så klart, men jag gillar smaken på dem där ute bättre.
 

Vindruvorna i växthuset. Vi har massor! Tyvärr är det stora kärnor i dem, och de är väldigt sura men det är väldigt praktiskt med vindruvor som inte innehåller en massa besprutningsmedel!
 

Färgklick i vårt annars väldigt stilrena kök (svart, vitt, ek).
 

Det är nåt visst med hemmaproducerat ;)
 
 

Så sant så


Bilder från Glommen

 


För någon vecka sedan var vi på Glommens fiskekrog och åt lördagslunch. Jag åt sej med potatis och äggsås. Därefter blev det en tur neråt förbi hamnen och där stannade vi ett tag för att beundra utsikten :)
 
 

Kobajsvägen

I Dalarna har de det mesta ;)


Thereses paj med skinka, basilika, ost och tomat

Receptet på pajen kommer från min svägerska T. Väldigt lätt att göra och oerhört god, både kall och varm! Jag bytte ut creme fraichen mot turkisk yoghurt eftersom det var det jag hade hemma. Vi åt den igår tillsammans med nybakade linfrörutor. Det bästa av allt är att det blev paj över så det blir paj ikväll med ;)
 
Grädda i 200 grader, mitt i ugnen.
 
Pajdeg:
125 g margarin
3 dl mjöl
2-3 msk vatten
 
Fyllning:
1 msk dijonsenap (går bra med vanlig senap också)
50 g riven ost
100 g strimlad skinka
1 kruka färsk basilika, hackad
1 burk cocktailtomater, halverade.
 
Äggstanning:
2 dl creme fraiche
3 ägg
1/2 tsk salt
 
Blanda ihop degen, tryck ut i formen, nagga den och förgrädda den sedan i ca 15 min.
 
Ta ut pajen ur ugnen, bred ut dijonsenap på pajbottnen.
Lägg på riven ost, sedan skinkan och därefter basilikan (ska erkänna att jag råkade ta skinkan före osten, det går bra det med). Halvera tomaterna och lägg dem överst (jag lade dem med platta sidan uppåt, tycker det är snyggast).
 
Blanda creme fraiche, ägg och salt och häll över pajen. Grädda i ugn 30-35 minuter.
 

Linfrörutor, ca 25 st

Enkelt brödrecept, eftersom det sköter sig själv. Enda gången du behöver röra degen är när du ska trycka ut den i långpannan.
 
50 g jäst
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt honung, mjölk, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.
Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i långpannan och strö över lite vetemjöl.
Markera brödens storlek med hjälp av ett trubbigt föremål.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Låt svalna på galler.
 
(Har även gjort detta bröd i brödformar, receptet räcker till två stycken 1,5 liters. Det blir okej, men godare i långpanna.)

Moussetårta med choklad och mango, glutenfri

Den här tårtan gjorde jag också när jag fyllde år. Denna känns lyxigare än hallonvarianten, men trots det var det svårt för mina gäster att välja ut den godaste ;) Tårtan är redan glutenfri, och som vanligt bytte jag ut laktosprodukter mot laktosfritt. Tårtan går att frysa, och har inte märkt någon smakförändring.  
 
Ingredienser:
Botten:
3 ägg
1½ dl strösocker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Chokladmousse:
4 äggulor
3 msk strösocker
1½ gelatinblad , blötlagt 5 min i kallt vatten
125 g mörk choklad
3 dl vispgrädde, vispad

Mangomousse:
4 gelatinblad, blötlagt 5 min
250 g mangopuré, semper barnmat
100 g florsocker
3 dl vispgrädde, vispad

Mangogelé:
(jag för min del tycker att det är lite för tunn gelé, upp till var och en)
2 gelatinblad, blötlagt 5 min
1 msk mangopuré
1 dl apelsinjuice
2 msk persikolikör (funkar faktiskt utan, jag gjorde utan)

Garnering:
Physalis

 
Ugn: 200°

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord form och grädda mitt i ugnen i ca 7min. Ta ut kakan och strö över 2 msk strösocker innan kakan har svalnat. Låt svalna!

Vispa äggulor och socker pösigt. Smält gelatinbladen i en kopp 15-20 sek i mikron på full effekt. Smält chokladen. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ formen i kylen eller frysen för att stelna 30 min.

Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta 1/2 dl av purén och rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden för att mjuka upp smeten och vänd sedan ner resten i purén. Bred ut över chokladmoussen i formen. Ställ in i kylen eller frysen för att stelna ca 1 timme.

Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Blanda med mangopuré, juice och likör. Rör om och låt svalna något. Häll gelén över mangomoussen i formen. Ställ tårtan i kylen till serveringen och garnera med physalis.
 
 

Lyckligare nu

Här kommer låten jag går o nynnar på idag, samtidigt som jag fixar gardiner och bakar bröd :) 
 
Jag har sökt den värmen
Den värmen som man får när nån är hemma
och inte bara plötsligt går sin väg
och varken säger vart han ska och vad han gör
Det är väntan som fördärvar och förstör

Jag har vakat många nätter
Förhandlat med mig själv
Jag har sagt “du borde lämna denna mannen nu ikväll”
Det tog allt för många år
för mig att bli äntligen bli fri
Det har slitit mig itu
Det fanns ingen bara du
Men jag är lyckligare nu
Jag är lyckligare nu

Och så all den där spriten
som du säger att du lätt kan kontrollera
Jag såg hellre att du sett
nån annan kvinna
som du velat röra någonstans
Då hade jag ändå haft en ärlig chans

Jag har vakat många nätter
Förhandlat med mig själv
Jag har sagt “du borde lämna denna mannen nu ikväll”
Det tog allt för många år
för mig att bli äntligen bli fri
Det har slitit mig itu
Det fanns ingen bara du
men jag är lyckligare nu
Jag är lyckligare nu

Jag har vakat många nätter
Förhandlat med mig själv
Jag har sagt “du borde lämna denna mannen nu ikväll”
Det tog allt för många år
för mig att bli äntligen bli fri
Det har slitit mig itu
Det fanns ingen bara du
men jag är lyckligare nu
Jag är lyckligare nu

Det har slitit mig itu
Det fanns ingen bara du
men jag är lyckligare nu
Jag är lyckligare nu
Och jag är lyckligare nu!
(Linnea Henriksson)


Det gåtfulla folket

Barn är ett folk och de bor i ett främmande land, detta land är ett regn och en pöl. Över den pölen går pojkarnas båtar ibland och dom glider så fint utan köl. Där går en flicka som samlar på stenar, hon har en miljon. Kungen av träd sitter stilla bland grenar i Trädkungens tron. Där går en pojke som skrattar åt snö. Där går en flicka som gjorde en ö av femton kuddar. Där går en pojke och allting blir glass som han snuddar. Alla är barn och dom tillhör det gåtfulla folket.

 

Barn är ett folk och de bor i ett främmande land, detta land är en äng och en vind. Där finner kanske en pojke ett nytt Samarkand och far bort på en svängande grind. Där går en flicka som sjunger om kottar, själv äger hon två. Där vid ett plank står en pojke och klottrar att jorden är blå. Där går en pojke som blev indian. Där, där går Kungen av Skugga runt stan och skuggar bovar. Där fann en flicka en festlig grimas som hon provar. Alla är barn och dom tillhör det gåtfulla folket.

 

Barn är ett folk och de bor i ett främmande land, detta land är en går och ett skjul. Där sker det farliga tågöverfallet ibland, vackra kvällar när månen är gul. Där går en pojke och gissar på bilar, själv vinner han jämt. Fåglarnas sånger i olika stilar är magiska skämt. Där blir en värdelös sak till en skatt. Där, där blir sängar till fartyg en natt och går till månen. Där finns det riken som ingen av oss tar ifrån dem. Alla är barn och dom tillhör det gåtfulla folket.

(text: Beppe Wolgers, musik: Olle Adolphson)

 


Det första andetaget

Morgonen var tidig Dagen ännu trött
Dimmorna la slöjor över fält och äng
Träden brann och skiftade I gult och rött
Smektes av ett stilla, nästan ljudlöst regn

Och då tog Du Det första andetaget
Och det fyllde Dig med liv
Och jag såg I det rena anletsdraget
Där fanns löfte om en ny och hoppfull tid

Kanske trodde nån att det var en vanlig dag
Men för mig så hade just ett under skett
Livet skulle aldrig bli sig likt, och jag
Höll ett barn, det vackraste jag nånsin sett
 
Och då tog Du Det första andetaget
Och det fyllde Dig med liv
Och jag såg I det rena anletsdraget
Där fanns löfte om en ny och hoppfull tid

Och undret kan ske i varje andetag
För någon så börjar livet just denna dag

Någon tar nu
Det första andetaget
Någon fylls nu utav liv
Och just där
I det rena anletsdraget
Där finns löfte om en ny och hoppfull tid
 
Någon tar nu
Det första andetaget
Någon fylls nu utav liv
Och just där
I det rena anletsdraget
Där finns löfte om en ny och hoppfull tid

Där i blicken hos ett barn
Där finns drömmars ocean
Där finns löfte om en ny och hoppfull tid
(Linn Maria Wågberg)
 
Lyssna här!

Hallonmoussetårta, glutenfri

10-12 personer står det i receptet, lite högt räknat anser jag. Denna bjöd jag på när jag fyllde år. Oerhört enkel att göra, och mycket mumsig. Den är redan glutenfri, och jag gjorde enbart med laktosfria produkter, så detta är verkligen en tårta som många kan äta. Den går att frysa, men limesmaken kommer fram mer då. Jag tyckte att bottnen blev för tunn, så ska jag göra den igen gör jag nog den på 1,5 sats. Moussen ökade jag på, gjorde ca 1,5 sats där. Det blir för tunt annars. Jag provade också att göra den enbart med ett lager, men mina gäster tyckte att två lager var bättre. 
 
Ingredienser:
3 ägg
2 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
 
Mousse:
250 g hallon
4 gelatinblad
4 dl vaniljyoghurt
1,5 dl florsocker
limeskal från en lime, rivet
2 dl vispgrädde
 
Garnering:
150 g hallon
citronmeliss
lime
(jag garnerade med hallon samt vita strösselpärlor)
 
 
 
1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao, bakpulver och salt. Sikta ner blandningen i äggpöset. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
 
2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna innan den lossas från formen och får kallna på galler.

3. Mousse: Passera hallonen genom en sil (eller använd mixer, gjorde jag). Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda hallonpurén med yoghurt, florsocker och limeskal. Värm lite av blandningen i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta däri. Blanda med resten av hallon- och yoghurtblandningen.

4. Vispa grädden till fast skum och vänd i hallon- och yoghurt-blandningen.

5. Klyv chokladbottnen mitt itu till två tunna bottnar. Lägg den ena bottnen i den diskade formen. Fördela hälften av moussen ovanpå. Lägg på den andra bottnen och slutligen resten av moussen. Ställ kallt minst 4 timmar.

6. Lossa tårtan från formen och garnera med hallon, citronmeliss och eventuellt limeskal.
 

Fluga

M till Hugo (3 år):
 
-Vad är det J har i magen?
-Vad J har i magen?! svarar Hugo och tittar konstigt på mig.
-Ja, vad har hon i magen?
-En fluga! En fluga är det!
 
En fluga är det inte, det vet vi, men mer vet vi inte förrän framåt slutet av året.

Huset update

Vi har nu haft huset i en vecka. Vi har under den tiden hunnit med att måla matkällaren samt matsalen. Matkällarens hyllor har dessutom klätts in i svartmelerad vaxduk, för enklare rengöring samt för att det är snyggare än gammalt skafferipapper.

Matsalen var gul, så gul. Vi valde en färg, som vi trodde skulle bli bra, på Bo Ohlsson i somras. Färgen visade sig bli en fullträff! Den går i stort sett ton i ton med en av de tre färgerna i vardagsrummet. Vi är så nöjda! :) Funderar lite på att ha vardagsrummet i matsalen istället, men vi har inte bestämt klart ännu. Färgen heter savann och kommer från Landora, om någon är intresserad ;)

Vi har även hunnit ha besök i stort sett varje dag, och hunnit köra en hel del lådor. Möblerna återstår, de får vi troligtvis hjälp med i helgen. Än så länge bor vi alltså i lägenheten.

Vi har även hunnit provmåla yttertrappan, fixa i trädgården och plockade körsbärsträdet rent i förhoppning om marmelad... Bären hann jäsa innan jag hann starta med marmeldadtillverkning.

Vi trodde verkligen att vi skulle hinna mer... men det är bara att inse att det inte går att styra över allt. Vi har heller inte bråttom. Vi tar det i den takt som det tar.

Äldsta systersonen, Hugo alltså, älskar lekstugan och kallar det för hans hus. Häromdagen åt jag o M lunch hos Maria och barnen och Hugo följde med oss tillbaka till huset för att leka lite i lekstugan (= ge mamma lite lugn och ro ;).)

Jordskalvet

Till minne av jordskalvet i morse. Undertecknad låg och sov, totalt knockad av sista veckans jobb med huset.
 

Rubrik överflödig?


Fil


RSS 2.0