Linfrörutor, ca 25 st

Enkelt brödrecept, eftersom det sköter sig själv. Enda gången du behöver röra degen är när du ska trycka ut den i långpannan.
 
50 g jäst
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt honung, mjölk, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.
Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i långpannan och strö över lite vetemjöl.
Markera brödens storlek med hjälp av ett trubbigt föremål.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Låt svalna på galler.
 
(Har även gjort detta bröd i brödformar, receptet räcker till två stycken 1,5 liters. Det blir okej, men godare i långpanna.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0