Sandaler

Idag har jag köpt nya sandaler, första på flera år! Har mest använd ballerina och tygskor sista åren. Hur som helst hittade jag dem på Skopunkten på rean, 99 kr kostade de. Hittar ingen bild på internet, så den får ni klara er utan.

Ikväll blev det Stadsparken. Det är bugg på onsdagar. Dansade inte så mycket, men det är kul att umgås lite. I morgon blir det bugg igen, då drar Sommartorsdagarna igång! September på stora scenen på torget och dans i parken. Lajk it.

Funderar på en tur till Torpa stenhus i morgon. Ska tvätta och städa på förmiddagen så hoppas jag orkar göra nåt på eftermiddagen haha.


Scones

Scones är ju alltid tacksamt, både att äta och att bjuda på. Detta recept innehåller dessutom havregryn, lite matigare. Dessutom perfekt att jag slipper mjölkprodukterna.

2 dl mjöl
1/4 dl havregryn (jag brukar ta i mer)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk olja/margarin (det är inte gott med rapsolja, haha)
1 dl mjölk/vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin/olja och vätska.
Forma till kaka/kakor. Ugn 225 grader i ca 5-8 minuter.


Charmtroll






Midsommarhelgen

Midsommarhelgen spenderades på Västkusten! Vi hade hyrt en stuga i Nordby ca 4km utanför Fjällbacka. På torsdagen åkte vi upp - jag hämtade D, D och D i Göteborg och sen begav vi oss norrut. Köerna var inte så farliga som jag trott, men det tog så klart ändå sin lilla tid (två timmar från Gbg). Vi var framme strax före halv nio och då grillade vi korv och bara njöt på stugans altan. Stugan låg perfekt mitt ute på landet. Hästhagen låg rakt framför altanen och rådjuren kom varje dag för att "leka" med hästarna. Känns skönt att det var så rofyllt - mysigt samtidigt som man kopplade av. Kunde blivit jobbigt om vi bott inne i Grebbestad tex, vilket tempo liksom...

Hur som helst, fredag och lördag utforskade vi trakten rejält - det blev Fjällbacka, Hamburgsund, Hamburgö, Vitlycke (hällristningar), bryggdans (vilken besvikelse...), årets första smultron, hustitt och en vansinnescykeltur i skogen (sorry, jag trodde verkligen jag visste vägen...). Helt underbart har det varit och jag tror att jag talar för alla åtta som var med när jag säger att det gör vi gärna om!
Här kommer lite bilder:

 
 
 
 

Onsdagen

Dagen har sprungit förbi, haft fullt upp. 
Idag har jag då:
- tvättat 6 maskiner tvätt
- bakat 60 muffins
- handlat all midsommarmat med Cizzi
- packat och organiserat maten
- tankat bilen

Ser inte mycket ut, men det tar ju sin lilla tid med allt.
Nu ska jag ner på stan. Först middag (på något svullo-ställe haha) med Caroline, Magnus & John, sen beger vi oss till parken och dansar lite!


OM ETT DYGN ÄR VI PÅ VÄG!!!!!

Rulltårta (laktosfri)

Här kommer ännu ett superlätt recept från mig. Märks det att jag gillar när det är enkelt och går undan? :)

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl vatten

Fyllning: ca 1½ dl sylt

Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg bakplåtspapper i långpannan.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Blanda sedan försiktigt i vetemjöl + bakpulver i äggsmeten.
Tillsätt vattnet.
Bred ut smeten i långpannan.
Grädda kakan i 5 minuter.
Strö på 1 msk socker på kakan.
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper.
Dra av pappret. Går det trögt? Pensla med kallt vatten.
Bred på fyllningen. Rulla ihop kakan med hjälp av pappret.
Låt kakan svalna i pappret med skarven nedåt.


Vad tycker ni...

... om dekalerna på denna bil?!

(Anti-) Jantelagen

Du skall inte tro att du är något.
Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du skall inte tro att du duger till något.
Du skall inte skratta åt oss.
Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Du skall inte tro att du kan lära oss något.


Hur rolig är jantelagen, egentligen??? Nej du, tacka vet jag antijantelagen!


Du ska tro att du är enastående.
Du är värd långt mer än du tror.
Du kan lära dig allt.
Du är bättre än många andra.
Du vet mycket mer än många andra.
Du har mycket att vara stolt över.
Du duger till allt.
Du skall le och skratta.
Du har någon som bryr sig om dig.
Du har kunskaper att lära ut.


Det finns olika varianter av antijantelagen, jag tog en av dem.


Jag är...



På DISA-kursen skulle vi i slutet av första dagen skriva ner 2 positiva egenskaper om varje gruppmedlem. Sedan skulle man berätta för de andra hur man uppfattade dem, och de skulle skriva ner egenskaperna. Fick man samma egenskap två gånger skrev man det två gånger osv. Efter det skulle man resa sig upp och säga Jag är... och sedan läsa alla upp positiva egenskaper högt.

Här uppe har ni mina egenskaper. Stämmer bra, tycker jag. Om jag får säga det alltså. Antijantelagen helt enkelt! Vi arbetade en del med just att få verktyg om att få tjejer att släppa jantelagen.

Det där med musikalisk... hmm... I presentationen om mig berättade K att jag buggar/dansar mycket, därför tyckte de andra att jag var musikalisk. Yeah right ;)

Klädhängare

På Pulsens konferens, här i stan, finns såna här smarta klädhängare. När kroken inte används, ligger den platt mot resten. Inte alls dumma, undra var man kan köpa dem och om de finns i andra färger mm?



Kladdkaka

En absolut favorit, den är så enkel att göra och resultatet blir kanon varje gång. Om man köper såna 6dl pajformar som åtminstone ICA har i 4-pack, så räcker dubbel sats till tre formar. Lycka till :)

100 gram smör
2½ dl socker
2 ägg
3 msk kakao
1½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
(I receptet står inget om salt, jag tar i lite i alla fall.)

Smält smöret.
Blanda ägg och socker fluffigt.
Tillsätt smöret.
Tillsätt vetemjöl, kakao (salt) och vaniljsocker.
Rör om så det inte finns klumpar i smeten.
Gräddas i 175 grader i 30 minuter.

Dagen idag

Idag vaknade jag strax före åtta. Kände mig lite hängig och trött i förmiddag, men det gick över till lunch. Tack och lov. Vill inte bli sjuk nu! Vi åker ju på torsdag!

Jag har hittills ägnat mig åt att städa mina kökluckor, varit på promenad, simmat, bakat tre kladdkakor till midsommar, skrivit inköpslista tills i morgon när jag och Cizzi åker och handlar, lagat mitt linne och hämtat ner madrass och annat som behövs i midsommar. Kladdkaksreceptet är så pass enkelt och resultatet blir bra, så jag lägger upp det som ett eget inlägg efter detta.

I morgon blir det alltså till att handla och på eftermiddagen ska jag tvätta. Kanske läge att packa också? :)

Majorslunden



Idag när jag var ute och gick, gick jag förbi Majorslunden. Trots att jag har fått förbi parken flera gånger i veckan i över två år, har jag aldrig varit där. Det var en lagom park tycker jag, inte för mycket och inte för lite. Perfekt för picknick :) Jag hade inte kameran med mig tyvärr, annars hade jag fotat en massa, speciellt pionerna. Bilden är lånad från www.boras.se

Istället för dig



Okej, så här är det. Istället för dig, uppföljaren till Vecka 36 lästes i ett rasande tempo. Den var faktiskt ganska tråkig. Det känns dumt att skriva tråkig, men så är det. Den var liksom too much. Fortfarande vet jag inte vad personen, som jag retade mig på i första boken, har i handligen att göra. Han nämns bara kort, har liksom inte med saken att göra. Precis som om Sarenbrant måste binda ihop storyn på nåt vis. Ja, jag vet inte. Även om denna bok inte var nån direkt höjdare ser jag fram emot tredje boken - för jag tror absolut att det blir en uppföljning. Kanske är det för att jag känner till platserna i boken. Den utspelar sig i trakterna där jag är uppväxt. Hon har varit väldigt trogen Simrishamn (stationen, Coop och biblioteket tex), så man känner igen sig. Omslaget är himla fint - igen.

Virka

Jag vill lära mig virka. Igen. Jag har ju kunnat, för 20 år sen. Linda gör så fina bakelser åt Tristan, vill oxå kunna göra såna. Är det någon som har en bra "guide" för detta?

Som idag tex, regnet har öst ner i stort sett hela dagen. Jag har läst ut "Istället för dig" och varit hos Johan samt Igge & Cizzi och lånat filmer. Jag skulle gärna vilja virka under tiden som jag tittar på film. Jag är ju kvinna, jag borde ju kunna göra två saker samtidigt haha.

På torsdag drar vi till Bohuslän! Fan va gött :) Hittat en stuga mitt ute i skogen, typ. Blir till att hyra cyklar och se sig omkring.


Lite kort

Min kollega M ska på bröllop idag och beställde ett kort. De ska ge bort pengar och behövde en ficka för detta inuti kortet. Vi utgick från inbjudan som var enkel och elegant. Resultatet ser ni här:


Det mönstrade pappret på mitt kort heter dessutom Happily ever after, kunde väl inte vara mer passande?!

Andra kollegan K, som jag nämnt tidigare i bloggen (hon med värmeljusen om ni minns), åkte till Island i torsdags och behövde två kort till sina nyfödda kusinbarn. Ja men visst fixade jag det:


Vår kollega M blev avundsjuk, hon vill oxå ha ett kort med glittriga giraffer på ;) Så ja, hennes födelsedagskort lär ju bli enkelt att göra haha.


Jag inser att jag nog måste skaffa en bebisstämpel eller två... Denna har jag stämplat upp en gång på nån träff och målat, har inga kvar nu :(

Slutligen satt jag igår och gjorde lite blomkrukekort av spillbitar:


Det är kul att göra blomkrukekort, det är ganska lätt och det är inte hela världen om det inte blir perfekt. Vill ni testa så finns en arbetsbeskrivning här!

Att släppa taget



Min barndomsvän J hade varit hemma hos en kompis, som hade denna tavla hemma hos sig. Jag gillar den jättemycket, fin men sorglig så klart. Funderar på att beställa den från moderna museet.

JAG VET ATT DET BÄSTA KANSKE VORE ATT BARA DRA
NÄSTAN GÅ UNDER AV SORG MEN ATT SEN SKULLE DET VARA ÖVER
MEN DET GÅR INTE
FOLK SÄGER ATT DET KOMMER TA TID
MEN OM ETT TAG ÄR ALLT BRA IGEN
FÖR SÅ SÄGER MAN ALLTID
MEN JAG VET INTE
JAG KAN JU INTE SLUTA ÄLSKA DIG BARA SÅDÄR
OCH GLÖMMA ALLT JAG KÄNNER

IBLAND KÄNNS DET BRA OCH JAG TROR
ATT JAG HÅLLER PÅ ATT LYCKAS KOMMA ÖVER DIG
MEN SÅ VÅGAR JAG LIKSOM INTE OCH SITTER FAST
TROTS ATT JAG VERKLIGEN VILL KOMMA VIDARE
OCH NÄR JAG MÄRKER DET
ATT DET ÄR LIKADANT NU SOM FÖRUT
ATT SAKNADEN INTE SLÄPPER
SÅ KÄNNS DET SOM ATT DET ENDA JAG KLARAR AV ÄR ATT
LIKSOM NÖTA BORT KÄNSLORNA
LÅTA TIDEN GÅ OCH HOPPAS OCH SÖRJA OCH HOPPAS OCH SÖRJA
TILLS DE FÖRSVUNNIT AV REN UTMATTNING
DET VORE SÅ SORGLIGT OM DET SKULLE SLUTA SÅ
MEN JUST NU KÄNNS DET SOM ATT DET ÄR ALLT
JAG ÖVER HUVUD TAGET KAN GÖRA


Rabarbersnaps

Jag hör till dem som inte dricker snaps. Eller, jag borde kanske skriva att jag drack inte snaps förrän jag testade rabarbersnaps för några år sen. Nu är rabarbersnaps den enda snaps jag dricker. Den smakar inte sprit och den är enkel att göra. Det tar lite tid dock.

Originalreceptet fick jag av min kompis Benny:

70 cl vodka (går bra med "fulvodka" som tex dopfelkorn)

3 rågade nävar rabarber, skuren i bitar
1 rågad näve strösocker
 
Lägg/häll allting i en burk etc, som tål att vändas på ofta. Snapsen ska dra i 3 månader, mörkt.
Varje dag i en månad skakar du på burken. De sista två månaderna vänder du på burken ungefär en gång i veckan.
När tre månader har gått, silar du snapsen och fyller på flaskor.


Jag gjorde en variant på den nu för en dryg månad sen. Jag lät allt stå i kylen i en tupperwareburk med lock, och så stod det där i ca 5 veckor. Jag skakade burken varje morgon. Efter ca 5 veckor silade jag och hällde på flaskor. Nu ligger flaskorna i kylen. Vi testade snapsen på personalfesten, och den smakade bra. Så det där med 3 månader är kanske lite si och så. Ju längre den drar, desto bättre smak så klart. En somrig snaps, absolut!

Hälsobröd

Det här receptet är egentligen för långpanna, men jag gjorde det i två stycken brödformar istället. Det blev bra, så det kommer jag att fortsätta med. Here you go:

1 paket jäst
7 dl vatten
2 dl havregryn
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö (hade inte jag hemma, tog pumpafrön istället)
2 dl kruska-, vete- eller havrekli
2 msk sirap
2 msk oliv- eller rapsolja
1 tsk salt
9-10 dl dinkelmjöl eller vetemjöl special (jag blandade, och det går säkerligen att blanda in fler sorters mjöl)

Smula jästen i en degbunke.
Lös upp den med lite av vattnet.
Koka en gröt av havregryn, linfrö och 4 dl av vattnet i ca 2 minuter.
Blanda ner resterande vatten och låt svalna till fingervärme.
Blanda alla ingredienser med jästen.
Bearbeta degen några minuter. (Degen ska vara lösare än vanlig matbrödsdeg. Min blev inte det, men blev som sagt bra i alla fall.)
Låt jäsa i ca 30 minuter eller till dubbel storlek.
Arbeta degen igen och bred sedan ut den i långpanna klädd med bakplåtspapper (här valde jag alltså brödformarna istället).
Låt jäsa 30 minuter till.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 15-20 minuter (jag hade lite längre eftersom jag gjorde större/tjockare bröd).
Låt brödet svalna och skär det sedan i rutor.

 
Bilder från när jag gjort som man ska, i långpanna... ;)

DISA

Jag har tillbringat mina tre sista dagar på jobbet före semestern med att gå utbildning i DISA. DISA är ett verktyg för att få tjejer att må bättre. Jag är superglad att jag fick chansen att gå på utbildningen, jag ville gå redan när jag jobbade i F förra året men eftersom jag hade ett vikariat fick jag inte gå. Hur som helst så är vi allihop taggade inför hösten när vi kör igång! Jag & K ska troligtvis köra vår grupp ihop, jag tror att det blir kanon. Ni kan läsa mer om DISA här!


Vegetarisk lasagne

Idag gjorde jag en helt underbart god lasagne, som jag delar med mig av :)
Naturligtvis kan ni ta vilka grönsaker ni vill - purjolök, mer paprika osv.

6 st champinjoner
1 gul paprika
1 squash
1 morot
½ dl tomatpuré
1 grönsaksbuljong
500 gram krossade tomater
2½ dl matlagningsgrädde
salt
peppar
frysta provencalska kryddor (fanns inte när jag handlade, tog italienska istället)
lasagneplattor (jag tog färska)
minst 500 gram keso (jag tog bara 500 gram, borde haft det dubbla kände jag.)
riven ost

Skär grönsakerna och stek dem i en panna eller liknande. Kör i de krossade tomaterna, tomatpurén, buljongtärningen, grädden och kryddor. Låt såsen koka ihop sig en stund. Varva sås, plattor och keso i en ugnssäker form. Avsluta med sås. Strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 30 minuter.
Lycka till!

Jag rev moroten grovt, övriga grönsaker i "fjärdedelsmånar".

Allt är bara bra, tack

Idag har jag läst ut denna bok:



Lea tröttnade på Sverige och hamnade till slut i Paris. Där träffar hon Michel, och hennes liv blir ett virrvarr av fester och sprit, tillsammans med Michel. Av ångesten att Michel ska lämna henne för en annan. Hon ställer upp på allt han vill, försörjer honom osv. När hon blir gravid väljer de att flytta till Sverige. Då blir livet annorlunda. Michels dryckesvanor passar inte längre in, han dricker jämt och blir klassad som alkoholist. Förhållandet knakar rejält. Ska Lea våga bryta?


Det här är Moa Herngrens debutbok. Jag gillade den, men det var svårt att läsa den emellanåt. Det var för det första massor av bisatser, uppradade efter varandra, i texten. Åtminstone i ungefär halva boken, eller så var det jag som vande mig ;) Sen var det en del knasiga tidsaspekter som tydligen inte kollats upp i korrekturen. Ett exempel är "Ibland tänker jag på Michel. Det har gått ett halvår sedan Joel fick det senaste vykortet." Fem rader nedanför detta står sedan "Vykorten till Joel kommer mer och mer sällan..."


Djurparken

Idag har jag, Linda o Tristan gjort vårt årliga besök på djurparken. Förra året var Tristan 9 månader när vi var där, denna gång 21 månader. Jag tyckte att han var med på vad som hände sist, men vilken skillnad i år! Jisses vad han snackade o härmade o sprang runt :) Förra året fick vi inte se hyenor, varg, lodjur och järv, men i år lyckades vi se både vargarna och hyenorna. Alldeles lagom väder till att gå på djurparken, och helt okej med folk.


Hyena.


Linda & Tristan spanar vid savannen.


Elefanten var hungrig o nafsade gräs nära våra fötter.


Gepardisarna har blivit stora :)


Lejonen låg fint.


Vår nya Bääää-kompis. Kelsjuk.


Söt va?


Tristan plockar mat till järven (som vi aldrig såg som sagt...)

I sommar flyttar Linda med familj till Norrland. Alldeles för långt borta. Å andra sidan har jag inte varit i Norrland på 18 år, och i Kalix har jag aldrig varit... så.... ;) Hur som helst kommer jag att sakna dem. Tur att Linda bara finns ett telefonsamtal/sms iväg.


Update: Petra påminde mig om att det inte alls var längesen jag var i Norrland: 

Tänkte bara meddela att Övik ligger i Norrland, och att det inte var 18 år sen du var där.

Alldeles riktigt, 2006 var jag i Övik. Så okej, 5 år sen :) Tack Petra!


Vecka 36

Att jag gillar deckare och kriminalromaner är inget nytt. Jag blev därför glad när jag upptäckte en ny författare, Sofie Sarenbrant. Har nyss läst hennes Vecka 36, och igår lånade jag Istället för dig. Idag blir det en recension av Vecka 36.

Så här står det på baksidan av boken:
Camilla Läckberg har gjort det med Fjällbacka, Åsa Larsson med Kiruna och Ann Rosman med Marstrand - nu är det Branteviks tur att hamna på deckarkartan!

Sommarsäsongen i det lilla fiskeläget Brantevik är över för den här gången. För familjerna Winter och Malm har det varit en regnig semestervecka och stämningen är inte på topp. De bästa vännerna Johanna och Agnes är båda gravida och inom några få veckor kommer de att vara mammor.
I ett försök att ändå avsluta vistelsen på ett bra sätt bestämmer sig paren för att gå och sjunga karaoke på den lokala hamnkrogen. Men något går fruktansvärt fel och på morgonen när de andra vaknar är Agnes borta.
Agnes försvinnande blir veckans stora nyhet och polisen och media arbetar var och en på sitt håll för att finna en lösning på gåtan. Men det blir en kamp mot tiden och allt tar en oväntad vändning när en död kvinna hittas uppspolad på en strand ...

Vecka 36 är en deckare som vågar ha höggravida kvinnor i huvudrollerna och som har ett slut som kommer att få dig att tappa andan och längta efter mer...

Jag slukade boken, antagligen beror detta på att jag gillade sättet den var skriven på. Tyckte snabbt om den, men förstod inte vad en av personerna i boken hade där att göra. Jag vill inte avslöja mer, men hela hans existens i boken var too much enligt mig. Kanske får jag svar på min fråga i nästa bok, han kanske har en mer betydande roll där? Ser i alla fall fram emot att sätta tänderna i nästa bok!


Snyggt omslag tycker jag!

Boklån

Om man säger så, så har jag lånat en del böcker över sommaren :) Det här är inte alla :D

Utan mellanrum

Jagvillskrivaentexttilldig
utannågramellanrum
fördetärsåjagvill
attdetskavaramellanoss
ingetemellanalls

Hittad hos Sandra.

Stuga

Jag och några kompisar har hyrt en stuga över midsommar, ska bli sååååå kul :) Dansa på lite nya platser, uppleva nya saker! Ser verkligen fram emot det :) Låt oss hoppas att vädret blir kanon!


Nedräkning

Onsdag
Torsdag
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag

- sen 8 veckors välförtjänt ledighet!
(5 veckors semester, 3 veckor inarbetad tid.)

Ganlets badplats

Lite bilder från Ganlets badplats, där jag tillbringade några timmar i fredags.
Åkte mc dit, första gången jag åkte. Var riktigt kul och jag vill absolut göra det igen :)



   





Hur gammal ska man vara?

Jag brukar inte reagera så kraftigt att jag måste lägga ut saker och ting på min blogg, men nu känner jag att jag måste det. Jag skriver redan nu att det jag tar upp är mina åsikter, ingen annans, och att jag får skriva vad jag vill på min egen blogg och folk inte ska ta sig åt det. Vad man gör är upp till en själv. Jag vill bara ventilera lite...

Ramlade in på en blogg som min artonåriga syster brukar läsa. Bloggaren i fråga är nyss fyllda 16 och har fått sitt första barn. Hon hade en sån frågestund, där man fick fråga vad man ville osv. Då läser jag följande:


Jag har en fråga. Du blev ju gravid ganska tidigt. Och jag undrar hur gammal du tycker är "normalåldern" för graviditet. Jag vill också gärna veta vad du tycker minimumåldern är. 

 - jag tycker det är lagom att bli gravid vid 17 år och få barn 18 år :) , men jag klarar ju det galant så ålderrn spelar inte så stor roll men måste jag svara så på första barnet ska man inte va mer än 25 enligt mitt tycke :)


Då undrar jag hur hon tror att världen fungerar?! 18 år - då går du fortfarande i skolan. Du har precis blivit myndig. Du har ingen aning om hur vuxenlivet fungerar. Du förväntas växa upp fortare än naturligt. Du har inte tagit studenten, du har inte jobbat och kan kanske inte ens försörja dig o ditt eget barn. Bor troligtvis hemma fortfarande. Efter studenten väljer många att plugga, resa eller dylikt i flera år. Har du då otur kanske du inte får jobb, hur ska man då försörja sig och barnet?

Jag är 30 år, har sedan ett år äntligen ett fast jobb efter att först ha pluggat i fem år, sen fått flytta runt i Sverige mellan olika vikariat osv. Jag vill absolut inte sätta barn till världen om jag inte kan ta hand om dem ekonomiskt (och även att rycka upp ett barn en gång per år, det är ingen bra och stabil grund). Kanske har detta med mitt yrkesval (lärare) att göra. Jag ser så mkt barn som far illa (inte bara ekonomiskt), inte bara på min skola utan överallt i samhället. Hon tycker att hon klarar det galant nu - ungen är en dryg månad - återkom om 15 år ;)

Nu säger jag inte att det INTE kommer att gå bra för tjejen i fråga, jag hoppas verkligen att det gör det, både för hennes skull och framför allt för sonens skull.

RSS 2.0