Jisses alltså

Alltså, är det snart februari säger du?? What? Hur går det ihop? Dagarna bara försvinner???!! Igår bakade jag min första toscakaka, mums filibabba! Det ska jag göra igen, sanslöst gott! I lördags åt vi något som också var sanslöst gott, fisksoppa hos Maria. Mums säger jag bara, laxen smälte i munnen! Jag åt tre portioner och skämdes inte ett dugg! :) Därefter skulle vi äta tårtor som jag provbakat inför dopet. Jo men tjena liksom. Den ena tårtan hade inte stelnat, antagligen har gelatinet blivit galet, så all mousse rann ut. Snyggt värre.... Hallonmoussen var så himla god o så blev det fel. Nåja. Det blir inte den tårtan på dopet. Av förklarliga skäl kanske? Här får ni se min snygga tårta :/
 
Sambon garvade så han grät, och det är för hans skull jag lägger ut bilden. Schysst sambo jag har va ;) hahahaha.
 

Nudelsoppa

Enklaste soppan är självklart med nudlar i. Jag gör som så att jag vräker ner önskad mängd wokgrönsaker i en stor gryta. Därefter kokar jag upp det och slutligen slänger jag ner nudlar. Jag brukar ta både sån i påse med krydda till, och slänger ner kryddorna i soppan, plus "vanliga" äggnudlar. Låt koka och servera. Har du till exempel kyckling över är det mumsigt att ta med det i soppan. Såhär brukar min soppa se ut när allt kokar:
 
Soppa har blivit en kvällsklassiker hos oss. Enkelt och gott. Billigt oxå haha.

Snabba frallor

Dagens recept kommer från min guro Malin ;) Har ändrat lite i receptet, så jag skriver ut min version. Vill du se Malins version klickar du dig in på hennes blogg, vidare till bröd och sedan Snabba frallor. 

50 g jäst
50 g smör
5 dl vatten
1 msk brödsirap
1 msk salt
2 dl havrekli
2 dl rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i vattnet. Värm till 37 grader. Häll över jästen och rör till jästen lösts upp. Rör i salt och sirap. Tillsätt mjöl och havrekli lite i taget till en smidig deg. Knåda degen för hand i ca 5 min.
Rulla till bullar och låt jäsa under duk i 15 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Jag använde svarta vallmofrön på hälften och vita vallmöfrön på resten.

Grädda bullarna i 250 grader i ca. 7 minuter.


Vår nyårsdessert

Nyårsafton åt vi chokladmousse till dessert. Receptet hittade vi på Expressen och originalreceptet innehåller syltad ingefära. Det hade vi ingen hemma så vi hoppade helt enkelt över det. Vi tog dessutom björnbär istället för passionsfrukt. Det var väldigt enkelt att fixa till detta, så det kommer jag att göra fler gånger. Jag skriver in originalreceptet så får ni själva experimentera! :) By the way, det står 8 pers. Jag anser att det räcker till 12 pers! Lycka till.


Vit och mörk chokladmousse med passionsfrukt, 8 portioner
Mörk chokladmousse:
200 gram mörk choklad (70 procent kakaohalt)
2 äggulor
2 msk socker
3 dl grädde
 
Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Vispa äggulor och socker krämigt. Vispa grädden lätt. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten. Vänd sedan bestämt ner grädden lite i taget med luftiga tag till en mousse. Fyll moussen till hälften i portionsglas och ställ i kylskåp 1 timme.
 
Vit chokladmousse:
3 dl grädde
150 gram vit choklad
2 msk finhackad syltad ingefära

Garnering:
8 passionsfrukter

Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Vispa grädden och vänd bestämt ned en tredjedel av grädden med luftiga tag i den smälta chokladen. Vänd sedan med luftiga tag ned resten av grädden i chokladen till en mousse. Rör ner den syltade ingefäran. Låt chokladgrädden vila cirka 1 timme i kylen. Fyll den sedan i portionsglasen med den mörka moussen. Garnera med en matsked passionsfrukt.
 

Lista över 2012

Mitt 2012
 
Gjorde du något 2012 som du aldrig gjort förut?
Jag blev gravid och fick en son!

Höll du några av dina nyårslöften?
Jag ger inga nyårslöften.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Japp

Vilka länder besökte du?

Halland, Småland.... ;) Skämt åsido. Vi semestrade i Sverige.

Vad fick dig att må bra?

Min livssituation
 
Är det något du saknat 2012 som du vill ha nästa år?
Mer tid?!
 
Vilket datum från år 2012 kommer du alltid att minnas?
13 november när min son såg dagens ljus!

Vad var din största framgång?
Att övervinna min förlossningsskräck

Största misstaget?
Hmm?! 

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Inte mer än högt blodtryck

Bästa köpet?
Får ju absolut bli vårt hus.
 
Vad spenderade du mest pengar på?
Huset och saker till sonen (barnvagn tex).
 
När kände du att du verkligen levde?
Sonens födelse är självklart den starkaste positiva dagen/upplevelsen på hela 2012, så jag skriver den.
 
Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om året som gick?
Oj. Det var svårt. Alltid? Klurar vidare på den.
Var du gladare eller ledsnare 2012 jämfört med tidigare år?
Jag hade en underbar son/dotter att se fram emot, så jag var absolut gladare pga detta. I övrigt som vanligt tror jag nog.
 
Vad önskar du att du gjort mer?
Utnyttjat sista tiden i Borås bättre än vad jag gjorde. Jag försökte verkligen uppleva "allt" men jag hann inte.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Oroat mig
 
Favoritprogram på TV?
TV? Är det det man somnar till?

Bästa boken du läste?
Verkligen ingen aning!
 
Något du önskade dig och fick när du fyllde år?
Jag fick bara sånt jag önskat mig!

Vad gjorde du på din födelsedag?

Var i Skåne. Besök av svärisarna. Firande med familjen, svärisarna o mormor. Bakade tårta.

Hur tillbringade du julen?
Vi frade julafton i vårt hus med hela Ms familj (totalt 15 pers). Annandagen o framåt med min familj.
 
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Ja.

Hur skulle du beskriva din stil 2012?
Jag såg ut som vanligt jag, om än liiiite tjockare!
 
Vem saknade du?
Familjen.
 
Blev du kär?
Självklart.
 
Berätta om en värdefull läxa du lärde dig 2012.
Jag ska inte lägga ner en massa energi o tid på mitt jobb, eftersom detta tycktes onödigt.

Årets motto:
Allt löser sig.

Årets besatthet:
Craving skulle jag vilja säga. Cocktailtomater. Konstant i 9 månader. Nu äter jag det mycket sällan.

Största nyheterna:
Sonen. Huset. Estelle föddes. Amerikanska presidentvalet. Naturkatastrofer.

Största rädsla:
Förlossningen.

Vad vill du med 2013:
Leva!

RSS 2.0