Moussetårta med choklad och mango, glutenfri

Den här tårtan gjorde jag också när jag fyllde år. Denna känns lyxigare än hallonvarianten, men trots det var det svårt för mina gäster att välja ut den godaste ;) Tårtan är redan glutenfri, och som vanligt bytte jag ut laktosprodukter mot laktosfritt. Tårtan går att frysa, och har inte märkt någon smakförändring.  
 
Ingredienser:
Botten:
3 ägg
1½ dl strösocker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Chokladmousse:
4 äggulor
3 msk strösocker
1½ gelatinblad , blötlagt 5 min i kallt vatten
125 g mörk choklad
3 dl vispgrädde, vispad

Mangomousse:
4 gelatinblad, blötlagt 5 min
250 g mangopuré, semper barnmat
100 g florsocker
3 dl vispgrädde, vispad

Mangogelé:
(jag för min del tycker att det är lite för tunn gelé, upp till var och en)
2 gelatinblad, blötlagt 5 min
1 msk mangopuré
1 dl apelsinjuice
2 msk persikolikör (funkar faktiskt utan, jag gjorde utan)

Garnering:
Physalis

 
Ugn: 200°

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord form och grädda mitt i ugnen i ca 7min. Ta ut kakan och strö över 2 msk strösocker innan kakan har svalnat. Låt svalna!

Vispa äggulor och socker pösigt. Smält gelatinbladen i en kopp 15-20 sek i mikron på full effekt. Smält chokladen. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ formen i kylen eller frysen för att stelna 30 min.

Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta 1/2 dl av purén och rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden för att mjuka upp smeten och vänd sedan ner resten i purén. Bred ut över chokladmoussen i formen. Ställ in i kylen eller frysen för att stelna ca 1 timme.

Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Blanda med mangopuré, juice och likör. Rör om och låt svalna något. Häll gelén över mangomoussen i formen. Ställ tårtan i kylen till serveringen och garnera med physalis.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0