8 december - sachertårta

 
150 gram mörk fin choklad ex. 70% eller blanda hälften mörk blockchoklad och fin mörk choklad
150 gram smör
2 dl socker
0,5 dl honung
4 ägg
1,6 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
 
Fyllning och garnering av Sachertårtan:
1 dl fin aprikosmarmelad
100 gram mörk choklad ex. 70%
2 msk smör
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt. Du kan värma smöret försiktigt i mikron om det är kylskåpskallt.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
Smörj och bröa en rund springform eller sockerkaksform med smör och ströbröd.
Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron i en skål. Tillsätt honungen.
Rör ner ett ägg i taget i smör- och sockerblandningen under kraftig vispning.
Blanda sedan i den smälta chokladen.
Rör ner mjölet (sikta det gärna) till en jämn chokladsmet.
Häll chokladsmeten i formen och baka i 45 minuter i nedre delen av ugnen.
Ta ut chokladkakan och låt den svalna.
Stjälp upp kakan (eller lossa kanten på springformen).
Dela chokladkakan i två tårtbottnar med en lång kniv.
Bred ett tjockt lager aprikosmarmelad på den nedre botten och lägg över den övre tårtbotten.
Bryt chokladen till garneringen i bitar och smält över vattenbad eller mikron i en skål. Rör i någon msk smör.
Täck tårtan med den smälta chokladen. Bred chokladen på översida och kanter. Låt chokladen stelna. Vill du ha extra blank och hållbar chokladyta så kan du temperera chokladen innan - sök efter temperera choklad här på receptfavoriter. Du kan också garnera sachertårtan med chokladfigurer genom att ringla små mönster på smörpapper och garnera på varje tänkt bit sachertårta. Eller bred ut smält mörk och vit choklad i tunna marmorlika lager som du låter stelna och bryter till bitar; eller skrapar ut små solfjädrar med en degskrapa.
Sachertårta är gott serverad med vispad grädde.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0