16 december - grötfrallor

 
ca 4 dl kokt kall havregrynsgröt
25 gram jäst
50 gram margarin eller smör
3 dl vatten
1 tsk salt
1/2 msk kummin
1,3-1,4 liter vetemjöl (jag byter ut ca 4-5 dl av dessa mot fint rågmjöl)
 
Koka gröt och låt den kallna.
Smula ner jästen i en bunke.
Smält margarin, häll på vatten och värm till 37 grader. Häll lite av vätskan över jästen, rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vattnet och därefter gröt, salt, kummin och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Dela den mitt itu. Rulla varje del till en längd innan du delar den i tio bitar. Rulla till runda eller avlånga frallor. Lägg frallorna på plåtar, låt dem jäsa 30-40 minuter under bakduk.
 
Pensla med ljummet vatten och strö ev på lite havregryn. Grädda bullarna i 225 grader, mitt i ugnane 10-15 minuter.

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0